Συνεχίζεται η διαμάχη κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης με επίκεντρο το «Καλάθι του Πάσχα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημήτριος Ψεμματάς:

«Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το λεγόμενο «Καλάθι του Πάσχα» θα περιλαμβάνει μόνον εισαγόμενα αμνοερίφια. Όποιος θέλει να φάει ντόπιο κατσικάκι και αρνάκι, θα πρέπει να το προμηθευτεί είτε από τη δημοτική αγορά, είτε από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς…»

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι, τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα». Η διαμάχη αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και σήμερα. Ενώ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ψεμματάς, απευθυνόμενος προς το καταναλωτικό κοινό, «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το λεγόμενο «Καλάθι του Πάσχα» θα περιλαμβάνει μόνον εισαγόμενα αμνοερίφια. Ήδη, ξεκίνησαν οι εισαγωγές από άλλες χώρες. Όποιος θέλει να φάει ντόπιο κατσικάκι και αρνάκι, θα πρέπει να το προμηθευτεί είτε από τη δημοτική αγορά, είτε από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς. Γενικότερα, τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, είναι ένας τρόπος για να βγάλουν κέρδος δύο- τρεις έμποροι».

Όπως ο ίδιος σημειώνει, οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜ- Θ καταδικάζουν την κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης να εντάξει «στο Καλάθι του Πάσχα» τα αμνοερίφια, για τον λόγο που, ήδη, επισημάνθηκε πιο πάνω.

«Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Γεωργαντάς, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, κύριος Γεωργιάδης, λειτουργούν εχθρικά απέναντί μας. Έχουν σκοπό με τις ενέργειές τους να εξαφανίσουν τον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά τους…» συμπληρώνει, με πικρία, ο κ. Δημ. Ψεμματάς.

Ερωτώμενος για τις τιμές των αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα, ο ίδιος σημειώνει ότι, αυτές θα κινηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα. Τονίζει, δε, ότι θα έχουμε για άλλη μια φορά επάρκεια και σε αρνί και σε κατσίκι.

«Υπάρχει επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά μας ενόψει των εορτών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι υποψιασμένος και να προτιμά τον κρεοπώλη της γειτονιάς, εάν θέλει να φάει ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι…» υπογραμμίζει.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, κύριος Μόσχος, επανέλαβε την αντίθεση των Ελλήνων κτηνοτρόφων να ενταχθούν στο «καλάθι» τα αμνοερίφια, λέγοντας μάλιστα ότι «εάν επιχειρηθεί η πώληση του οβελία σε τιμή κοντά στα δέκα ευρώ/κιλό, αυτό θα “τελειώσει” τα μικρά κρεοπωλεία, τα οποία στηρίζουν ως άξιοι συνεργάτες, τους ανθρώπους του κτηνοτροφικού κλάδου».

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, ο ΣΕΚ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους, στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κλπ) που ελληνοποιούνται και τη λήψη μέτρων στήριξης για τους κρεοπώλες, ώστε να μπορέσουν και αυτοί με τη σειρά τους να συγκρατήσουν ή και μειώσουν ακόμη της τιμές πώλησής τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσχος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πιο αυστηροί και εντατικοί οι έλεγχοι ενόψει των εορτών του Πάσχα, λέγοντας μάλιστα ότι η έλλειψη κρατικής στήριξης της αγοράς κρέατος και της βοοτροφίας, «θα μας στοιχίσει ακριβά στους αμέσους επόμενους δύο μήνες, οπότε και αναμένεται να σημειωθεί αύξηση του βόειου κρέατος κατά 30% τουλάχιστον, ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου