Ακίνητα Airbnb: Περισσότεροι από 73.000 φορολογούμενοι «εξαφάνισαν» εισοδήματα από την Εφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια

  • Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ
  • Έρχεται μπαράζ διασταυρώσεων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις


Αδήλωτα εισοδήματα ύψους 102 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 73.000 διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ το 2022 με βάση στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, μετά την αξιοποίηση από την ΑΑΔΕ των δεδομένων από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα σε 73.258 διαχειριστές/ιδιοκτήτες οι οποίοι συμμορφώθηκαν υποβάλλοντας νέα δήλωση εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η αποστολή αρχείων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με συνολικά 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων που απαιτήθηκε να απενεργοποιηθούν καθώς είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ )ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.

Επίσης απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε sites διαχείρισης πολυτελών βιλών για την υποχρέωση και συμμόρφωσή τους με την εσωτερική σχετική νομοθεσία.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός σχεδιάζει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.












Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου