Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών: Ποιοι εντάσσονται στις 72 και 120 δόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Ανοικτή είναι από την Παρασκευή 7 Απριλίου είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία μπορούν να καταθέτουν αίτηση όσοι οφειλέτες έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις χρεών των 72 έως 120 δόσεις μέσα στην περίοδο της κρίσης ή δημιούργησαν νέες οφειλές, παραμένοντας ωστόσο συνεπείς στις παλαιές τους υποχρεώσεις.

Για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, η αναβίωση γίνεται εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης, σε:

  • ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή
  • ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020.

Έτσι οι οφειλέτες σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν στο εξής και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αναβιώσουν τις παλαιές τους ρυθμίσεις ή να ρυθμίσουν νέα χρέη. Βασική προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι παλαιές ρυθμίσεις ή να τακτοποιηθούν οφειλές της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί η μη ύπαρξη ανοιχτών λογαριασμών του παρελθόντος.

  • Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ  παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα  όπως είναι  η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα  να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, ενώ αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Αναφορικά με την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, αυτή πραγματοποιείται έως την 31η Ιουλίου 2023 με την καταβολή δύο δόσεων , της τρέχουσας και μίας επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

  • Το επιτόκιο

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

Για την πάγια ρύθμιση το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

  • Αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού

Τέλος, σημειώνεται πως με την ένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου