Γιατί ο σκύλος σου γλείφει το πρόσωπό σου; Οι 7 λόγοι που ίσως να μην γνωρίζεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ο σκύλος μας εκδηλώνει με διάφορους τρόπους την αγάπη του, το ενδιαφέρον του ή και τις ανησυχίες του.

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί γιατί τα κουτάβια ξαπλώνουν επάνω σου ή γιατί τα σκυλιά γλείφουν τη μύτη τους, όμως ξέρεις γιατί γλείφουν το πρόσωπο σου; Πιθανόν να θέλεις να μάθεις τι κρύβεται πίσω από αυτή τους την κίνηση.

Τα κουτάβια μας συνήθως δείχνουν την απέραντη αγάπη και πίστη μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας. Αυτό περιλαμβάνει το γάβγισμα, το κούνημα και το γλείψιμο, και το πρόσωπο μας δεν εξαιρείται από αυτό.

Πρόκειται για μια ιδιομορφία, είναι κάτι το φυσιολογικό ή κάτι που πρέπει να το παρακολουθήσουμε; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απαντήσουν οι ειδικοί.

Είναι ο τρόπος του κατοικίδιου μας να μας φιλήσει;

Ναι, το τριχωτό πλασματάκι σου σε αγαπάει και δεν έχει λόγια να το πει. Αλλά περισσότερο από μια επίδειξη στοργής, το γλείψιμο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, την ανάγκη για προσοχή, το ένστικτο και, είτε το πιστεύεις είτε όχι επειδή έχεις νόστιμη γεύση. Επιπλέον ο σκύλος σου προσπαθεί να επικοινωνήσει πολύ περισσότερο όταν σε «τσακίζει» με ένα φιλί.

Γιατί ο σκύλος γλείφει το πρόσωπο μας;

Συχνά υπάρχουν μερικά μυστήρια γύρω από τα αγαπημένα μας σκυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των λόγων που κρύβονται πίσω από κάποια συμπεριφορά τους στο γλείψιμο. Είναι καλό να κατανοήσουμε τα κίνητρα πίσω από αυτά τα υγρά φιλιά, ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε καλύτερα τα κουτάβια μας.

Αυτές οι μη λεκτικές επικοινωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο, συμπεριλαμβανομένων των αδυσώπητων φιλιών τους. Είναι οι πιστοί μας σύντροφοι, με τις δικές τους κοινωνικές τάσεις, τις αντιδράσεις και τα κληρονομικά τους χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το thedogsnobs.com, αν θέλουμε να φροντίσουμε καλύτερα τα γούνινα μωρά μας πρέπει να μάθουμε λίγο περισσότερα για τους τρόπους τους.

1. Λαχταρούν την προσοχή

Τα σκυλιά είναι πολύ έξυπνα πλάσματα και όπως και οι άνθρωποι, έχουν συναισθηματικές ανάγκες. Απλώς δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν προφορικά, επομένως ζητούν ενστικτωδώς αυτό που χρειάζονται με διάφορους άλλους τρόπους. 

Δεν δείχνουν όλα τα σκυλιά αγάπη με τον ίδιο τρόπο και το γλείψιμο δεν είναι πάντα ένδειξη του πόσο νοιάζονται για εσένα. Η δράση, η κακή συμπεριφορά ή η ανάγκη με τη μορφή του γλεψίματος, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα πλήξης και μοναξιάς.

Παρακολούθησε αν το σκυλάκι σου σε γλείφει συνεχώς καθώς μπορεί απλώς να αισθάνεται παραμελημένο ή να χρειάζεται λίγη επιπλέον προσοχή. Η ζωή μας έχει διάφορα αλλά τα σκυλιά μας δεν πρέπει να αγνοούνται.

2. Σε γεύονται

Στο σκυλάκι μας αρέσει η γεύση του δέρματος μας με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελε να γλείψει ένα αλμυρό κόκκαλο ή οτιδήποτε με ενδιαφέρουσα γεύση. Αν διαπιστώσεις ότι το κυνηγόσκυλο μας θέλει απλώς να σε γλείψει και να είναι κοντά όταν τρως, μπορεί να οφείλεται στο ότι έχεις ευχάριστη γεύση, όπως και το φαγητό σου. Μάλλον περιμένουν απλώς ένα τσιμπολόγημα.

3. Εξερευνούν το περιβάλλον τους

Λάβε υπόψη ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν (μερικές φορές υπερβολικό αλλά απαραίτητο) το γλείψιμο και ρουθουνισμό για να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους. Είσαι ένα σημαντικό μέρος του περιβάλλοντος τους, επομένως είναι λογικό να σε ερευνήσουν διεξοδικά. Είναι μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για το πού ήσουν τελευταία φορά και τι θα φας στη συνέχεια.

4. Ακολουθώντας το ένστικτο

Οι αγαπημένοι μας φίλοι συχνά γλείφουν τα πρόσωπα μας εξαιτίας ενός ενστίκτου που μεταδίδεται στο DNA τους. Στη φύση, άγρια σκυλιά, όπως λύκοι και κογιότ, πήγαιναν για κυνήγι και κατά την επιστροφή, τα κουτάβια τους γλείφουν τα πρόσωπα τους για να τους ζητήσουν να ξαναπάρουν την τροφή τους. 

Αν και δεν είναι στην άγρια φύση που φροντίζουν για τον εαυτό τους, τα εξημερωμένα σκυλάκια μας πιθανότατα έχουν κληρονομήσει ένα παρόμοιο ένστικτο.

5. Περιποιούνται εσένα και τον εαυτό τους

Ένας σκύλος που γλείφει το πρόσωπο μας ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος μας μπορεί επίσης να είναι μέρος της περιποίησης. Ο σκύλος μπορεί επίσης να γλείφει το πρόσωπο του συγκατοίκου του και το δικό μας. Επιπλέον, ο σκύλος μας μπορεί να γλείψει τα χέρια μας ή το πλησιέστερο μέρος του σώματος εάν δεν μπορούν να φτάσουν στο πρόσωπο μας.

6. Απελευθερώνεται ενδορφίνη

Γνώριζες ότι το γλείψιμο του προσώπου σου είναι πολύ ευχάριστο για το σκυλάκι σου; Διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών και τους κάνει γενικά πιο χαρούμενους. Είναι επίσης μια φυσική, πανάρχαια μέθοδος που έκαναν για να «δεθούν» με τον άνθρωπο.

7. Μπορεί να έχουν άγχος

Το γενικό άγχος σε έναν σκύλο είναι πραγματικό και πηγάζει από μια σειρά ζητημάτων. Τα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν άγχος από βίαιες ή τραυματικές εμπειρίες, ασταθείς καταστάσεις διαβίωσης και φόβο εγκατάλειψης. 

Η υπερβολική ενέργεια είναι η κύρια αιτία του γλειψίματος, επομένως φρόντισε να επιτρέπεις στο σκύλο σου να μυρίζει, να παίζει, να τρέχει και να εξερευνά όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτές οι δραστηριότητες υψηλής ενέργειας είναι ευεργετικές τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία τους.

Είναι το γλείψιμο επιβλαβές για τον άνθρωπο;

Υπάρχει μια γενναιόδωρη ποσότητα βακτηρίων στο στόμα των κουταβιών μας, επομένως η φήμη ότι είναι πολύ πιο καθαρό από το στόμα ενός ανθρώπου δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι σχεδόν θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για την επαφή της γλώσσας τους με μια ανοιχτή πληγή μας. Το σάλιο τους μπορεί να σταματήσει την ξήρανση της πληγής κι επομένως να «ενθαρρύνει» τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μόλυνση του δέρματος.

Εάν δεν σε πειράζει το γλείψιμο και θέλεις απλώς να είσαι ασφαλής, μπορείς να εφαρμόσεις κάποιο αντιβακτηριδιακό απολυμαντικό στην περιοχή μετά την αγκαλίτσα.

Το να μας γλείφει ο τετράποδος φίλος μας είναι στην πραγματικότητα ένδειξη υποταγής και σεβασμού προς την εξουσία μας, εκτός από την αγάπη τους. 

Δείχνουν ενστικτωδώς την υπακοή τους προς εμάς, τον κύριο ηγέτη τους. Τώρα αυτό δεν ακούγεται και ιδιαίτερα επιβλαβές, έτσι δεν είναι; Ας απολαύσουμε λοιπόν τις αγκαλιές και τα φιλιά τους!

Πηγή:theissue.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου