Ζαλίζεσαι; 5 λόγοι που μπορεί να προκαλούν τη ζάλη και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ζαλάδα, σκοτοδίνη και ίλιγγο έχουμε βιώσει αρκετές φορές στη ζωή μας, προκαλώντας μας συναισθήματα φόβου για το τί μπορεί να έχουμε.

Συχνά, η ζάλη είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, ενώ μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, η αφυδάτωση, η αναιμία, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή την αφυδάτωση.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους νιώθουμε ζαλάδα και τάση για  λιποθυμία είναι:

Προβλήματα των αυτιών

Το εσωτερικό αυτί είναι υπεύθυνο για την ισορροπία, με την πιο συχνή διαταραχή του εσωτερικού αυτιού να ονομάζεται καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία μικροί κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου μετατοπίζονται από τη φυσιολογική τους θέση και προκαλούν διαταραχή στο σύστημα ισορροπίας.

Τα συμπτώματα του BPPV περιλαμβάνουν:

  • ξαφνικά, σύντομα επεισόδια ιλίγγου
  • ζάλη

Ένα άλλο πρόβλημα του εσωτερικού αυτιού που μπορεί να προκαλέσει ζάλη είναι η νόσος του Meniere, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισόδια ιλίγγου, βουητό στα αυτιά και απώλεια ακοής.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή η υπόταση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, όταν υπάρχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ζάλης και ίλλιγο. Βέβαια, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση, ορισμένα φάρμακα, ή ακόμη και από το άγχος.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ζάλης.

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό στο σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αφυδάτωση των κυττάρων του σώματος και την αδυναμία τους να λειτουργήσουν σωστά.

Ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν ή μετά από κάθε γεύμα και να εντάξετε στη διατροφή σας κι άλλα ροφήματα, υψηλά σε περιεκτικότητα νερού,  όπως το τσάι και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζάλη ως παρενέργεια.

Κυρίως, αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ ζαλάδα μπορούν να επιφέρουν ορισμένα αγχολυτικά φάρμακα, αντιισταμινικά και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας.

Άγχος

Το άγχος είναι ένας από τους συνηθέστερους παράγοντες ζάλης, καθώς προκαλεί ένταση στο σώμα και διαταραχή στο σύστημα ισορροπίας.

Για να αντιμετωπιστεί σωστά η ζάλη και να να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές αιτίες της.

Εάν αντιμετωπίζετε ζάλη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζάλη μπορεί να προκαλείται από κάποια ιατρική πάθηση ή από άλλη αιτία, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού ή η αποφυγή ορισμένων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου