5 φράσεις για να λες στον εαυτό σου όταν φτάνεις στα όρια της τρέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια


Μάνα σημαίνει να βρίσκεσαι στα όρια της τρέλας τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα κάθε μέρα. Σημαίνει να είσαι ο ώριμος ενήλικας στα ξεσπάσματα θυμού, στις ασθένειες, στις προκλήσεις και τις συνεχείς ανάγκες. Νόμιζα ότι μεγάλωσα με αρκετά ώριμο και λογικό τρόπο μέχρι που απέκτησα παιδιά. Και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν πάντα έτοιμη να είμαι ο ενήλικας του σπιτιού!

Τι κάνω κάτι τέτοιες στιγμές;

Μερικές φορές γράφω κάποιες φράσεις σε post-it και τα κολλάω όπου πιστεύω ότι είναι πιθανό να βρεθώ στα όρια της τρέλας. Κάποιες φορές, αυτές οι φράσεις είναι «πνευματικές σημειώσεις», που επαναλαμβάνω στον εαυτό μου συχνά, ώστε να μπορώ να τις ανακαλέσω στην μνήμη μου όταν τις χρειάζομαι.

Να μερικές από τις αγαπημένες φράσεις που χρησιμοποιώ όταν βρίσκομαι στα όρια της τρέλας:

Έχω γεννηθεί για στιγμές σαν κι αυτή.

Το να μιλάω στον εαυτό μου μπορεί να ‘ναι κάπως. Μερικές φορές, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται πράγματα όπως:

– Ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω αυτό ή Αυτό είναι ακατόρθωτο.

Αυτό, όμως, δεν με βοηθάει και πολύ όταν είμαι όρια της τρέλας! Έτσι, προσπαθώ να το δω θετικά και λέω στον εαυτό μου:

– Έχω γεννηθεί για στιγμές σαν κι αυτή.

Όταν το λέω στον εαυτό μου νιώθω καλά! Νιώθω λίγο πιο ισορροπημένη και αισθάνομαι ενδυναμωμένη, καθώς αντιμετωπίζω αυτό που πρέπει να γίνει.

Αυτή τη στιγμή, είμαι καλά;

Μερικές φορές αρχίζω να χάνω την ψυχραιμία μου, όχι μόνο εξαιτίας αυτού που συμβαίνει τώρα, αλλά εξαιτίας κι όλων αυτών που μπορεί να συμβούν. Ο Σαλβαδόρ Νταλί έχει πει:

– Πολύ λίγα από αυτά που μπορούν να συμβούν, τελικά συμβαίνουν.

Αυτό θυμάμαι όταν αναρωτιέμαι:

– Αυτή τη στιγμή είμαι καλά;

Μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να εστιάζω και να συγκεντρώνω όλη την προσοχή μου σ’αυτό που συμβαίνει τώρα. Είμαι ασφαλής; Μπορώ να χειριστώ επακριβώς αυτό που πρέπει να κάνω τώρα;

Είμαι αρκετή.

Μπορεί να νιώσουμε υπέροχα αν δώσουμε μια απλή υπενθύμιση στον εαυτό μας ότι:

Είμαστε αρκετές.

– Ναι, ίσως τα πράγματα καταρρέουν, αλλά είμαι αρκετή.

Οκ, έχω ξαναβρεθεί σε αυτήν την θέση.

Όταν ανησυχώ ή καταρρακώνομαι, είναι εύκολο να χάσω κάθε αίσθηση προοπτικής και να φτάσω στην καταστροφή. Όσο περισσότερο αυτοσυγκεντρώνομαι, όμως, τόσο περισσότερο αναγνωρίζω ότι οι δύσκολες στιγμές είναι συχνά οικείες. Έχω ξαναβρεθεί σε αυτήν την θέση! Και όταν θυμάμαι ότι το έχω ξαναπεράσει, θυμάμαι, επίσης, ότι επέζησα την τελευταία φορά. Αυτό μου εμπνέει εμπιστοσύνη ότι μπορώ να επιβιώσω κι αυτή τη στιγμή.

Σ’ αγαπώ, συνέχισε.

Μερικές φορές τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά. Ανησυχώ με τον εαυτό μου και θέλω να ξεφύγω από τα ελαττώματα και τα προβλήματα μου. Λέγοντας κάτι τόσο απλό όπως:

– Σε αγαπώ, συνέχισε.

Μου υπενθυμίζει ότι μπορώ ακόμα να αγαπώ τον εαυτό μου, ακόμη κι όταν έχω τρελαθεί. Όταν φαντάζομαι να το λέω στον εαυτό μου ή να μου το λέει ένας φίλος, νιώθω ζεστασιά κι υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου