4 λόγοι που το νηπιάκι σας θυμώνει… πάντα και με τα πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Αν το νηπιάκι σας θυμώνει συνέχεια και με τα πάντα, μάλλον προσπαθεί να σας πει κάτι! Συνήθως ο θυμός και τα ξεσπάσματα είναι ο τρόπος των μικρών παιδιών να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν τα προβλήματά τους. Εμείς από την μεριά μας, πρέπει να καταλάβουν το «κρυφό μήνυμα» πίσω από τον θυμό τους και να τα βοηθήσουμε να τον αντιμετωπίσουν. Γιατί, όμως, θυμώνει ένα νηπιάκι;

Είναι υπερευαίσθητο

Τα ευαίσθητα παιδιά, βιώνουν τα συναισθήματά τους πιο έντονα και πιο βαθιά από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Αντιλαμβάνονται λεπτομέρειες και λεπτές πτυχές του κόσμου γύρω τους, τις οποίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν και θυμώνουν. Πολλές φορές, μάλιστα, μπορούν να «διαβάζουν» πίσω από τα λόγια ή τις πράξεις των άλλων και νιώθουν οργή όταν κατά βάθος αισθάνονται αδικημένα, παραμελημένα ή χωρίς την προσοχή που αξίζουν.

Αν έχετε ένα τέτοιο παιδί, μην τα βάλετε με τον εαυτό σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε πιο προσεκτικοί σ τον τρόπο που το προσεγγίζετε. Σταδιακά, θα βρείτε κοινούς κώδικες επικοινωνίας που θα το ηρεμούν.

Δεν μπορεί να διαχειριστεί την απογοήτευσή του

Τα περισσότερα νήπια ξεσπούν σε tantrums επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την απογοήτευσή τους. Συνήθως οι επιφανειακοί λόγοι για τους οποίου ξεσπούν (π.χ. αν δεν αποκτήσουν το παιχνίδι που θέλουν ή δεν φάνε παγωτό τη στιγμή που το ζητήσουν) έχουν βαθύτερες ρίζες και τα συχνά οφείλονται σε συναισθηματικά κενά (π.χ. δεν νιώθουν τη φροντίδα ή την αγάπη που χρειάζονται). Η απογοήτευση μετατρέπεται σε οργή και θυμό, τον οποίον ξεσπούν με λάθος τρόπο.

Αν αυτό συμβαίνει συνέχεια, το νηπιάκι σας προσπαθεί να σας πει με τον τρόπο του ότι κάτι του φταίει. Δώστε περισσότερη προσοχή στης συμπεριφορά του, μοιραστείτε μαζί του τα συναισθήματά σας και ενθαρρύνετέ το να μιλήσει για τα δικά του.

Ζει σε υπερπροστατευτικό περιβάλλον χωρίς όρια

Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, γινόμαστε υπερβολικοί! Άλλες φορές, πάλι, θέλοντας να τα βλέπουμε χαρούμενα, τους παρέχουμε τα πάντα χωρίς όρια και κανόνες. Και οι δύο αυτές συμπεριφορές όμως, ενώ έχουν τις καλύτερες προθέσεις, τελικά τα βλάπτουν.

Τα παιδιά, για να μεγαλώσουν με ασφάλεια και ηρεμία, χρειάζονται ξεκάθαρα όρια, κανόνες και την ελευθερία να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πότε θα το κάνουν και τι αποτέλεσμα θα περιμένουν. Σε διαφορετική περίπτωση, νιώθουν πως μεγαλώνουν «στον αέρα», χωρίς δικλείδες ασφαλείας να τα προστατεύουν, και η οργή τους είναι μόνιμη.

Βιώνουν μια αγχωτική κατάσταση

Η γέννηση ενός αδελφού, ένα διαζύγιο, η έναρξη μίας νέας σχολικής χρονιάς, ο τσακωμός με έναν φίλο ή πιθανό σχολικό μπούλινγκ μπορούν να επηρεάσουν πολύ το παιδί. Μη μπορώντας να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση καθώς και τα συναισθήματα που του γεννά, ξεσπά συχνά, με ασήμαντες αφορμές.

Ο δικός σας ρόλος είναι να το καθησυχάσετε, να το βοηθήσετε να σας εμπιστευτεί και τελικά να συζητήσετε για όσα του συμβαίνουν. Δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά να πρόκειται για μικρά παιδιά, αλλά η άπλετη αγάπη και η σωστή προσέγγιση θα βοηθήσουν το παιδί να νιώσει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου