Μεγάλη Βρετανία: Μετά την Αμερική, απαγορεύει στους εργαζόμενους το Tik Tok!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στα χνάρια της Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία καθώς η κυβέρνησή της ετοιμάζεται να απαγορεύσει στους εργαζόμενους της να κατεβάζουν την εφαρμογή Tik Tok στα κινητά τηλέφωνα. Αυτό αναφέρουν πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η απόφαση για την «ασφάλεια των κυβερνητικών συσκευών» αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών από όλο τον κόσμο.

Το TikTok, από την πλευρά του, το διαψεύδει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ασφάλεια των συσκευών. Εξετάζουμε επίσης τι κάνουν οι σύμμαχοί μας», πρόσθεσε ο Ρίσι Σούνακ.

Η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε το σαββατοκύριακο ότι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας συνέστησαν στη κυβέρνηση της Βρετανίας να απαγορεύσει την εφαρμογή αυτή.

  • Τελεσίγραφο στο Tik Tok

Εξάλλου σύμφωνα με τη Wall Street Journal και άλλες αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έχει θέσει ένα τελεσίγραφο στην εφαρμογή: αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πιο δραματική εξέλιξη σε μια σειρά μέτρων που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό Αμερικανοί αξιωματούχοι και βουλευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι το TikTok θα δώσει στοιχεία για τους Αμερικανούς χρήστες της εφαρμογής στην κινεζική κυβέρνηση. Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ.

Είναι επίσης και η πρώτη φορά που επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν το TikTok απειλείται με αποκλεισμό στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προσπαθήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020, όμως την κίνησή του εμπόδισαν αμερικανικά δικαστήρια.

Η Μπρουκ Ομπεργουέτερ, εκπρόσωπος του TikTok, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόσφατα ενημερώθηκε από την επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους. Σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ενδέχεται να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αντέδρασε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις (εναντίον του TikTok) και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις» στις ξένες εταιρείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απαγορεύσει στους εργαζόμενους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να έχουν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα. Αντίστοιχα βήματα έχουν κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά για τους δικούς τους υπαλλήλους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου