Βιταμίνη C: Τα οφέλη της για την προστασία του οργανισμού – Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Συμβάλλοντας δραστικά στην προστασία του οργανισμού μας, η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγεία μας, απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, την απορρόφηση του σιδήρου, τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την  επούλωση των πληγών.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας είναι να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, υψηλά σε περιεκτικότητα βιταμίνης C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο.

Μερικά από τα οφέλη της βιταμίνης C είναι:

  • η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων
  • η παραγωγή κολλαγόνου
  • η επούλωση πληγών
  • η απορρόφηση σιδήρου, σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και των συνολικών επιπέδων ενέργειας
  • η αντιοξειδωτική δράση
  • η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών νοσημάτων

Παρά τη σημασία της, η ανεπάρκεια της βιταμίνης C είναι εκπληκτικά συχνή, με μελέτες να δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των ενηλίκων μπορούν να εμφανίσουν μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C, πυροδοτώντας μιας σειρά προβλημάτων υγείας.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι:

  • η κόπωση – εξάντληση
  • η αδυναμία επούλωσης πληγών
  • ο πόνος στις αρθρώσεις
  • το σκορβούτο

Φυσικά, εκτός από τα εσπεριδοειδή, η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί σε αρκετές τροφές, όπως:

  • η παπάγια
  • οι πιπεριές τσίλι
  • η ντομάτα
  • το μπρόκολο
  • οι φράουλες
  • η λαχανίδα
  • το γκρέιπφρουτ
  • τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • ο ανανάς
  • ο αρακάς
  • το ακτινίδιο
  • το κουνουπίδι
  • το πεπόνι
  • το λάχανο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου