Πώς μαγειρεύουμε μακαρόνια – Τι πρέπει να προσέξουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από την Ιταλία έως τις ΗΠΑ, τα μακαρόνια θεωρούνται τα δημοφιλέστερα ζυμαρικά στον κόσμου, χάρη στη νόστιμη γεύση τους και την εύκολη παρασκευή τους, που μπορεί να το απολαύσει ο καθένας μέσα σε λίγα λεπτά.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για τα μακαρόνια προέρχεται από το Ταλμούδ και αναφέρεται στα αποξηραμένα ζυμαρικά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με βρασμό, τα οποία ήταν βολικά για να γευθεί κανείς οποιαδήποτε στιγμή.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Άραβες εισήγαγαν τα ζυμαρικά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Σικελίας, ενώ στη Δύση εκτιμάται ότι είχαν αρχίσει να παρασκευάζοντας με μακριά και λεπτή μορφή στη Σικελία του 12ο αιώνα.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στην Ιταλία συνήθιζαν να τα σερβίρουν με σάλτσα αυγού, ένα απλό πιάτο που απολάμβαναν οι αγρότες, αλλά και οι πλούσιοι. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, το εμπόρια μακαρονιών εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, με τις ντομάτες να αλλάζουν άρδην τον τρόπο μαγειρέματός τους.

Από τον 19ο αιώνα και μετά, η δημοτικότητα της μακαρονάδας εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση των πρώτων εργοστασίων μακαρονιών, μετατρέποντας τη χώρα σε συνώνυμο της μαζικής παραγωγής μακαρονάδων.

Πώς μπορείτε, όμως, να μαγειρεύετε τα μακαρόνια;

Το χαρακτηριστικό που καθιστά τα μακαρόνια από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων είναι ότι μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, από κρεμώδεις σάλτσες και λαχανικά μέχρι θαλασσινά, κρέας ή κοτόπουλο.

Ο γενικός κανόνας για το πόση ώρα βράζουμε τα μακαρόνια εξαρτάται πάντα από το είδος των ζυμαρικών και τη συνταγή για τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε. Άλλωστε, ο χρόνος βρασμού που προτείνεται στις διάφορες θερμοκρασίες είναι για αλ ντέντε ζυμαρικά, τα οποία θεωρούνται ότι είναι πιο εύκολο να τα χωνεύουμε.

Ο «χρυσός» κανόνας των σεφ παγκοσμίως λέει ότι χρησιμοποιούμε 1 λίτρο νερό ανά 100 γρ. ζυμαρικών και 7 γρ. αλάτι.

Έτσι, αφού κοχλάσει το νερό – και όχι απλά αφού ζεσταθεί – προσθέτουμε την αντίστοιχη ποσότητα νερού, αλατιού και μακαρονιών και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία, ανακατεύοντας τακτικά, χωρίς να σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Μόλις ετοιμαστούν, τα στραγγίζουμε και θυμόμαστε να μην τα ξεπλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα των μακαρονιών, μέσα σε κάποια σάλτα, βράζοντάς τα δυο λεπτά λιγότερο. Αφού τα στραγγίσουμε και τα ρίξουμε στη σάλτσα μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά και, για να την κρατήσουμε υδαρή και… ακόμη πιο νόστιμη προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο βράσαμε τα ζυμαρικά.

Δείτε μερικές εύκολες συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε:








 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου