Ψείρες σε παιδιά: 4 τρόποι για να τις εξαφανίσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι ψείρες είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού, με τα μικροσκοπικά παράσιτα να ελλοχεύουν όλο το χρόνο, όπου υπάρχει ομαδική παιδική δραστηριότητα.

Οι ψείρες της κεφαλής είναι μικροσκοπικά παράσιτα που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με το αίμα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδονται γρήγορα από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής και είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών.

Αν οι ψείρες δεν μεταφέρουν ασθένειες, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό, καθιστώντας δύσκολη την καθημερινότητα των μικρών μας φίλων. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει ψείρες, το πιο προφανές σημάδι είναι ο κνησμός, που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στο σάλιο των παρασίτων. Μάλιστα, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε μικρές, γκρίζες ή λευκές ψείρες ή αυγά (που ονομάζονται κόνιδες) στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας.

Οι ψείρες της κεφαλής μεταδίδονται πολύ εύκολα, συνήθως μέσω της άμεσης επαφής κεφαλιών ή μέσω της κοινής χρήσης ρούχων, καπέλων, κλινοσκεπασμάτων, χτενών, βουρτσών και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τις ψείρες είναι να διδάξετε στα παιδιά σας την υγιεινή, υπενθυμίζοντάς τα να αποφεύγουν να μοιράζονται καπέλα, χτένες, βούρτσες και άλλα αντικείμενα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το κεφάλι κάποιου άλλου.

  • Πώς θα εξαλείψετε τις ψείρες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την απομάκρυνση των ψειρών είναι η χρήση μιας ειδικής χτένας που είναι σχεδιασμένη με πολύ λεπτά δόντια, για να πιάνει τις ψείρες και τις κόνιδες. Βεβαιωθείτε ότι χτενίζετε όλα τα μαλλιά του παιδιού σας, δουλεύοντας από το τριχωτό της κεφαλής προς τις άκρες και, μετά από κάθε πέρασμα, ελέγξτε τη χτένα για ψείρες και κόνιδες και αφαιρέστε τις.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τους διάφορους τύπους σαμπουάν που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία  σκοτώνουν τις ψείρες και μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τις κόνιδες.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα και χρησιμοποιείτε το σαμπουάν για όλο το χρονικό διάστημα που προβλέπεται.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση των ψειρών είναι η χρήση του ξυδιού. Ανακατέψτε ίση ποσότητα ξυδιού και νερού και εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας, φροντίζοντας να καλύψετε όλες τις περιοχές. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Παράλληλα, αιθέρια έλαια όπως το έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο λεβάντας και το έλαιο ευκαλύπτου είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικά στην εξόντωση των ψειρών. Αναμείξτε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο με λίγο νερό και εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας. Αφήστε το για 30 λεπτά, προκειμένου να δράσει καλά, και στη συνέχεια ξεπλύνετε το με ζεστό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου