3 τρόποι για να συμμετέχουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η Μαρία Μοντεσσόρι έλεγε ότι η «η δουλειά του παιδιού είναι το παιχνίδι» και μέσω αυτής της δουλειάς του το παιδί διαμορφώνει τον μελλοντικό ενήλικο. Οι γονείς οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να είναι ανεξάρτητα, πώς να ντύνονται και να πλένουν τα δόντια τους μόνα τους αλλά και πώς να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. Άλλωστε κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί να το κάνουν στο δικό τους σπίτι.

Από μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να βοηθούν την μαμά και τον μπαμπά -ανάλογα με το τι μπορούν να κάνουν- στις δουλειές. Αυτό όχι τους δημιουργεί τεράστια χαρά αλλά συνήθως είναι μια στιγμή που μοιράζονται κάτι με τους γονείς τους, ειδικά αν το δουν σαν παιχνίδι και όχι σαν αγγαρεία.Ένα μικρό παιδί μπορεί να βοηθήσει τη μαμά να βάλει τα λούτρινα αρκουδάκια στο πλυντήριο, ένα μεγαλύτερο να βάλει τα παιχνίδια στις σωστές κούτες κι ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί να πλύνει τα πιάτα και να σκουπίσει.

1)Δοκιμάστε να κάνετε μαζί τις δουλειές του σπιτιού

Όσο κι αν θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να καθαρίζουν, το να το κάνουν πραγματικά είναι μια άλλη ιστορία. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά σας τόσο το καλύτερο, καθώς σιγά σιγά δημιουργείται η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας τους. Σίγουρα πολλά παιδιά βαριούνται να τακτοποιούν τα πράγματά τους γιατί ξέρουν πως τα κάνει όλα η μαμά ή ο μπαμπάς. Είτε τα παιδιά σας είναι νήπια είτε λίγο μεγαλύτερα μη τους λέτε απλά «καθαρίστε το δωμάτιό σας!». Αντίθετα δείξτε τους πώς να το κάνουν βοηθώντας τα και δίνοντας πιο συγκεκριμένες οδηγίες. π.χ. Βάλε τα “παπούτσια στην παπουτσοθήκη” ή “τοποθέτησε τους μαρκαδόρους στη μολυβοθήκη”.

2)Όταν καθαρίζετε, να παίζετε ταυτόχρονα!

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, όλα μπορεί να είναι διασκεδαστικά. Μπορείτε να παίξετε, να βάλετε μια διασκεδαστική μουσική και να κάνετεμια αστεία παράσταση ενώ καθαρίζετε μαζί. Αν στο παιδί σας αρέσουν οι προκλήσεις, μπορείτε να κάνετε ένα διαγωνισμό ‘ποιος θα τελειώσει πρώτος το καθάρισμα της περιοχής του;”

3)Φτιάξτε ένα πρόγραμμα εργασιών σπιτιού

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για όλους. Μια λίστα όσα πρέπει να γίνονται, δημιουργεί συνήθειες που κάνουν την καθαριότητα του σπιτιού ευκολότερη για όλους. Οι Κυριακές, για παράδειγμα, μπορεί να είναι οι μέρες του ξεσκονίσματος-σκουπίσματος και τα Σάββατα της τακτοποίησης των πραγμάτων. Οι Παρασκευές είναι μέρες πλυντηρίου ή ξεσκονίσματος. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που να βολεύει την οικογένειά σας και έτσι όλοι θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν!





















Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου