Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται την 1η Απριλίου – Εν αναμονή των αποφάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια


Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό,  ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ώστε στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, να εγκριθεί η τελική πρόταση και να υπογραφεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου, αναμενόταν να ανακοινωθεί μετά τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 3ης Μαρτίου. Ωστόσο, το τραγικό δυστύχημα με τους δεκάδες νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, άλλαξε τις προτεραιότητες.

Οσο για τα σενάρια, το επικρατέστερο φαίνεται πως είναι αυτό μιας αύξησης της τάξης του 7,5%, το ανώτατο όριο που θέτει δηλαδή στην τελική του πρόταση – εισήγηση και το ΚΕΠΕ. Εφόσον αυτό προκριθεί, ο νέος κατώτατος μισθός θα προσεγγίσει τα 767 ευρώ μεικτά και περίπου 655 ευρώ καθαρά.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες είναι αυτοί που θα δουν τη σημαντικότερη διαφορά στους μισθούς τους, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου