Tον Μάρτιο οι αιτήσεις για αντικατάσταση θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

Δεν υπάρχουν σχόλια


Μέσα στον Μάρτιο και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, όπως επίσης και για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία».

Ως προς το δεύτερο, που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, το ποσοστό επιδοτησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Όπως είπε, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες. Και για τα δύο προγράμμα θα ισχύσουν κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.

  • Για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής.

«Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα». Ακόμα παραδέχτηκε ότι «Δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Εχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».

Τέλος, τόνισε ότι οι τιμές ρεύματος για τον Φεβρουάριο θα είναι χαμηλότερες, μετά την επιδότηση, από τις τιμές του Ιανουαρίου. «Οι λογαριασμοί θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου