Οι παροχές που φέρνει το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια


Πυρετός διεργασιών στο ΥΠΟΙΚ για να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στο τελευταίο νομοσχέδιο – ανεξάρτητα από το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του – που θα έρθει στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ν/σ «επισήμως» θα αφορά τα καταπατημένα, όμως εκεί θα «βρουν» σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr πλήθος τροπολογιών που θα έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν την θετική ατζέντα θεμάτων που θέλει να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση στα τελευταία μέτρα της πορείας προς τις κάλπες.

Μεταξύ αυτών και το νέο πακέτο παροχών που βρίσκεται υπό διαμόρφωση καθώς την Τετάρτη με την ανακοίνωση των στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα έχει την πρώτη εικόνα για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει στη διάθεση της.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό αλλά είναι δεδομένο πως στο πακέτο θα περιλαμβάνεται το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς για τις 140.000 συνταξιούχων που δεν έλαβαν αύξηση και δεν επωφελήθηκαν από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, επιταγή ακρίβειας 250€ και 4η δόση ν. Βρούτση.

Εφόσον ο χώρος το επιτρέψει οι δικαιούχοι θα αυξηθούν, θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν και οι 900.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Δεν αποκλείεται και μια ακόμη επιταγή ακρίβειας για τα χαμηλά εισοδήματα και τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων.

Η ρύθμιση για τα καταπατημένα θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα για 30 και 40 έτη να αγοράσουν και να αποκτήσουν έναντι τιμήματος τίτλους ιδιοκτησίας.

Το ύψος του τιμήματος θα είναι με βάση την αντικειμενική αξία και ο τρόπος πληρωμής μπορεί να είναι είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε έως 60 μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 100€.

Προβλέπονται πάντως μια σειρά εκπτώσεων ( εγγραφή στο Κτηματολόγιο, πολύτεκνοι, παλιννοστούντες, ΑμεΑ κτλ.) που μπορούν να αυξήσουν την συνολική έκπτωση στο 80%.

Στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η τροπολογία με βελτιώσεις στη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μεταξύ αυτών :

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ώστε να μπορούν να εντάσσονται και οφειλέτες με μια και μοναδική οφειλή.

Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης για τις οφειλές προς το Δημόσιο

Μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές στο Δημόσιο από κυμαινόμενο Euribor +5% σε σταθερό 3%

Ένταξη και νέων οφειλών όπως οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Υποχρέωση αιτιολόγησης της άρνησης τους να δεχθούν τη ρύθμιση που προτείνει ο αλγόριθμος είτε πρόκειται για τους χρηματοδοτικούς φορείς είτε πρόκειται για τους οφειλέτες.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να βρεθεί και η ρύθμιση για την αναβίωση για χιλιάδες οφειλέτες των ρυθμίσεων οφειλών τους που απώλεσαν από την πανδημία και εντεύθεν.

Η αναβίωση θα αφορά τόσο τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα συνεδεύεται από κάποιο πέναλτι είτε υψηλότερου επιτοκίου είτε εφάπαξ αποπληρωμής 1-2 δόσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έτοιμη είναι και η ρύθμιση για το μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες μετά από καταγγελία μαϊμού αποδείξεων μέσω της εφαρμογής appodixi την οποία έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περίπου 200.000 φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο καταγγέλλων θα λαμβάνει πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης ποσό με κατώτατο όριο τα 200-300€ και ανώτατο που ενδεχομένως να ξεπερνά τις 2000€.

Προϊόντος του χρόνου, ενδεχομένως οι τροπολογίες του νομοσχεδίου-σκούπα να…αβγατίσουν.

πηγη : skai.gr




































 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου