Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του μικρού τεμένους στο Διδυμότειχο

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Μετά από 60 περίπου χρόνια ξεκίνησαν φέτος εργασίες ανακαίνισης του μικρού τεμένους στο Διδυμότειχο .

Πρόκειται για το ενεργό τζαμί της πόλης, το οποίο εξυπηρετεί την μεγάλη κοινότητα των μουσουλμάνων που ζουν σε διάφορα σημεία του νομού από Ορμένιο μέχρι και τα χωριά του Ορεινού Όγκου.

Το τζαμί που χρονολογείται από το 1753 ανακαινίστηκε εξωτερικά πριν από χρόνια και εδώ και δυο μήνες μετα τα απαγορευτικά της πανδημίας ξεκίνησε η εσωτερική του ανακαίνιση, ώστε να είναι έτοιμο σε λίγο καιρό για τις λατρευτικές εκδηλώσεις ενόψει του ραμαζανίου και του σεκέρ -μπαϊράμ.

Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής επιτροπής της Μουσουλμανικής περιουσίας Διδυμοτείχου και περιφέρειας Ιρφάν Μολλά, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τόνισε ότι το τζαμί έχει να ανακαινισθεί πολύ καιρό, μάλιστα το 1960 η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει δημιούργησε φθορές στη σκεπή και σε δυο τοίχους, έπεσαν όλα ξαναχτίσθηκαν, αλλά στην ουσία δεν είχε γίνει κάτι αξιόλογο.

Τώρα με την στήριξη των συμπολιτών τους από το εξωτερικό πήραν την μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν την ανακαίνιση

«Το ενδιαφέρον των συνανθρώπων μουσουλμάνων που ζουν στο εξωτερικό είναι εντυπωσιακά μεγάλο» τόνισε. Αυτοί τους παρότρυναν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση που μαζί με τις όποιες συνδρομές υπάρχουν από τα αγροτεμάχια που ανήκουν στην Διαχειριστική επιτροπή, τα συνεργεία ξεκίνησαν να δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς διορθώνοντας κακοτεχνίες του παρελθόντος λύνοντας το πρόβλημα της υγρασίας και ανανεώνοντας τον χώρο, που συγκεντρώνει πληθώρα πιστών στις μεγάλες γιορτές και αρκετούς στις καθημερινές προσευχές τους.

Η διαχειριστική επιτροπή έχει στη δικαιοδοσία της, όπως είπε ο κ. Μολλά, περί τα 400 στρέμματα νομιμοποιημένα αγροτεμάχια, ενώ γίνεται αγώνας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και για ένα μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων σε διάφορες περιοχές του Έβρου.

Επιπροσθέτως κάθε χωριό που έχει τζαμί έχει και την δική του βακούφική επιτροπή, όπου διαχειρίζεται την περιουσία που υπάρχει εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αλεξανδρούπολη.

Ικανοποίηση για το τέμενος Βαγιαζήτ

Ο κ. Μολλά δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση του για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης και στο μεγάλο Τέμενος Βαγιαζήτ, τονίζοντας ότι δίνει μεγάλη αξία στον τόπο ότι περιμένει με χαρά να γίνει επισκέψιμο και ότι η παρουσία του είναι μια μεγάλη απόδειξη της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Συγκινητική ήταν, όπως ανέφερε ο κ. Μολλά, η συγκέντρωση υλικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης στους αδερφούς που υποφέρουν στην Τουρκία και Συρία από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό

Οργανωθήκαμε πάντα σε συνεργασία και με τις τοπικές επιτροπές και πριν από μερικές μέρες στείλαμε μια τεράστια ποσότητα στις δυο χώρες άλλα και οικονομική ενίσχυση από χρήματα που συγκέντρωσαν οι πιστοί στα τζαμιά της περιοχής μας.

«Είμαστε δυνατοί, έχουμε διάθεση και δόξα τω θεώ μπορούμε να βοηθήσουμε» κατέληξε ο κ Μολλά.

  • EΡΤ Ορεστιάδας
  • Σύνταξη Μαρία Μανάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου