ΑΠΘ: Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος – Αισιοδοξία των επιστημόνων!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στη μάχη κατά του καρκίνου ακόμη και για τους δύσκολους τύπους, όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα, καταγράφονται διαρκώς πρόοδοι με τα νέα φάρμακα και τις νέες χειρουργικές τεχνικές, όπως τόνισαν οι εξέχοντες επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα και διοργανώθηκε από την ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική και το Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού με την επιστημονική ευθύνη του Δρ. Γεώργιου Ίμβριου, Χειρουργού Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος, και του Παθολόγου – Ογκολόγου Δρ. Χρήστου Εμμανουηλίδη.

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί ή να χειραγωγηθεί εστάλη στη διάρκεια διεπιστημονικής ημερίδας με θέμα «Προσεγγίζοντας το χολαγγειοκαρκίνωμα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στο ΚΕ.Δ.Ε Α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια διότι τότε θεραπεύεται πλήρως. Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που κάποτε είχαν καρκίνο και θεραπεύτηκαν. Επίσης, ένας ακόμη πυλώνας είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Από κει και πέρα, υπάρχει πάλι μία πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκινικός όγκος. Μερικοί καρκίνοι δίνουν συμπτώματα όταν είναι προχωρημένοι, όμως και τότε η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει. Σήμερα ο αγώνας είναι συχνά επιτυχής και δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι. Ο καρκίνος δεν είναι το φοβερό πράγμα που ήταν παλιά», δήλωσε ο κ. Εμμανουηλίδης στο περιθώριο της ημερίδας.

Όσον αφορά τις ιατρικές εξελίξεις και τα νέα φάρμακα ο Παθολόγος – Ογκολόγος συμπλήρωσε πως «παλιά ήταν μία βέβαιη θανατική καταδίκη. Αυτό δεν ισχύει πλέον ή ισχύει με διαφορετικό βαθμό. Κερδίζουμε σημαντικό χρόνο ζωής και είναι μία τεράστια επιτυχία για μία τόσο σημαντική αρρώστια. Οι νέες θεραπείες συνδυάζονται και με ποιότητα ζωής».

Ειδικότερα για το χολαγγειοκαρκίνωμα, που ήταν και το θέμα της ημερίδας, ειπώθηκε από τον Χειρούργο κ. ’Ιμβριο πως είναι μία σοβαρή περίπτωση καρκίνου και ιδιαίτερα σπάνια, αλλά ολοένα και πιο συχνή. «Συνήθως προσβάλει μέσες ηλικίες, ανθρώπους πάνω από 50 ετών, και στην Ελλάδα οι ασθενείς είναι γύρω στα 62 – 70 έτη», είπε από την πλευρά του.

Ο κ. ’Ιμβριος υπογράμμισε πως «δυστυχώς τα συμπτώματα του χολαγγειοκαρκινώματος είναι πολύ ήπια και αυτός είναι ένας λόγος για την επικινδυνότητα του. Σύνηθες σύμπτωμα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα στα μάτια και η διάγνωση γίνεται όταν πλέον είναι προχωρημένος».

Για την αντιμετώπιση του, ο κ. ’Ιμβριος τόνισε πως ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς και το στάδιο που βρίσκεται το καρκίνωμα γίνεται η εκτίμηση και αποφασίζεται εάν θα οδηγηθεί στο χειρουργείο, είτε αντιμετωπίζεται με ογκολογικά φάρμακα.

Για την ίδια μορφή καρκίνου ο κ. Εμμανουηλίδης συμπλήρωσε πως «σήμερα έχουμε τη βελτίωση των απεικονιστικών τεχνικών, άρα μπορεί να διαγνωστεί νωρίτερα. Υπάρχει και βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών, επομένως ο χειρουργός είναι πιο αποτελεσματικός. Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η πλήρης θεραπεία υπάρχουν καινούργια φάρμακα ή επεμβατικές τεχνικές που κάνουν τη νόσο να μην είναι τόσο θανατηφόρα όσο ήταν παλιά. Να έχουμε, δηλαδή, μία σημαντική επιμήκυνση της ζωής των ανθρώπων με καλή ποιότητα ζωής».

Η ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, της Κοσμητείας Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικών εταιρειών και συζητήθηκαν διεξοδικά, οι επιδημιολογικοί και χειρουργικοί προβληματισμοί και πρόοδοι, τα νέα φάρμακα, η νέα κατηγοριοποίηση των όγκων ανάλογα με τις μοριακές μεταλλάξεις που φέρουν, η δυνατότητα για στοχευμένες θεραπείες που προστίθενται στην χημειοθεραπεία, καθώς και η εισαγωγή της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη θεραπευτική του ανεγχείρητου χολαγγειοκαρκινώματος.

Στόχος της ημερίδας ήταν να γίνουν γνωστές νέες χειρουργικοί μέθοδοι αντιμετώπισης του χολαγγειοκαρκινώματος και κατανοητοί οι μηχανισμοί δράσης των νέων φαρμάκων ώστε να εκτιμηθεί η πραγματική έκταση του οφέλους για τον ασθενή.

Πηγη:ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου