Deja vu: Η παράξενη αίσθηση που έχει κανείς όταν ζει κάτι το οποίο πιστεύει ότι έχει βιώσει και στο παρελθόν

Δεν υπάρχουν σχόλια


Θεωρείται μια από τις συνηθέστερες «μεταφυσικές» ανθρώπινες εμπειρίες, κυρίως επειδή η επιστημονική κοινότητα δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει μια λογική εξήγηση.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του St Andrews, ωστόσο, κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο της προμνησίας ή «deja vu», όπως έχει επικρατήσει διεθνώς να λέγεται η παράξενη αίσθηση που έχει κανείς όταν ζει κάτι το οποίο πιστεύει ότι έχει βιώσει και στο παρελθόν.

Όπως διαβεβαιώνουν, το φαινόμενο αυτό δεν κρύβει στην πραγματικότητα τίποτα μεταφυσικό, καθώς δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια απλή λειτουργία, κατά την οποία ο εγκέφαλος ελέγχει την ορθότητα των διάφορων αναμνήσεων που έχει.

  • Παράξενο φαινόμενο

  Ο Ακίρα Ο’ Κόνορ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού για να μελετήσουν τους εγκεφάλους 21 εθελοντών, αφότου τους υπέβαλαν στη μέθοδο του Τζόσι Ούρκουχαρτ, που γεννά την αίσθηση του deja vu. Οπως διαπίστωσαν, αυτό που φάνηκε να προκαλεί το παράξενο αυτό φαινόμενο είναι η λειτουργία κατά την οποία οι μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν τις αποθηκευμένες μνήμες και αποστέλλουν σήματα αν διαπιστώσουν κάποιο λάθος.

«Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ασυμφωνία αναμνήσεων και όχι με τις εσφαλμένες μνήμες είναι αυτές που υποκινούν την εμπειρία του deja vu» εξηγεί ο Ο’ Κόνορ, επισημαίνοντας ότι αυτό με τη σειρά του εξηγεί γιατί η συχνότητα του φαινομένου φθίνει με την ηλικία, παρά το γεγονός ότι οι εσφαλμένες μνήμες πληθαίνουν όσο μεγαλώνουμε. «Δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για την πρόληψη ενός λάθους» προσθέτει.

Όσο για τους ανθρώπους που δεν βιώνουν deja vu, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου St Andrews υποστηρίζει ότι μπορεί απλά να έχουν καλύτερο σύστημα μνήμης. «Αν δεν παρουσιάζουν σφάλματα μνήμης, τότε δεν διαθέτουν πυροδότη για deja vu» απάντησε σε όσους βιάστηκαν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης του, τα οποία παρουσίασε στο Διεθνές Συνέδριο Μνήμης στην Ουγγαρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου