Θράκη: Προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ-«Η τουρκική μειονότητα υφίσταται διακρίσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ απέστειλε το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» της Θράκης για «προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας», την οποία όμως ονομάζει «τουρκική».

Στην επιστολή αναφέρονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη (DEP) των Μουσουλμάνων της Θράκης απέστειλε προκλητική επιστολή στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα κάνοντας λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη όπως ισχυρίζεται.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, στην επιστολή, εφιστάται η προσοχή σε προβλήματα που απασχολούν στενά την «τουρκική μειονότητα», όπως προβλήματα στην εκπαίδευση, παρεμβάσεις στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας, μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια και τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρείχαν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.

Υποστηρίζεται επίσης ότι η «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες με την υιοθέτηση του νόμου 1920/1991.

«Έκτοτε, υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη ‘Δυτική Θράκη’ και μουφτήδων που εκλέγονται από την ‘τουρκική μειονότητα’ στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι Μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη ‘μειονότητα’, αποκαλούνται συχνά ‘ψευδο-μουφτήδες’, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της ‘Δυτικής Θράκης’», αναφέρεται στην επιστολή.

Ακόμη, σημειώνεται ότι η «τουρκική μειονότητα» δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της Χούντας του 1967, και αναφέρεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη «Τούρκος» στην ονομασία τους.

«Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα εξαιτίας της λέξης ‘Τούρκος’ στην ονομασία τους έχουν κλείσει. Έτσι, η ‘τουρκική μειονότητα’ υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των ‘τουρκικών ενώσεων’ δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008», δηλώνεται στην επιστολή.

  • Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Çiğdem Asafoğlu έγινε στόχος των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την τουρκική της ταυτότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε σε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

«Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 [σ.σ. θεωρούμενη ως ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ.Θράκης’] δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου