Το “Γαλακτοκομείο Ροδόπη” γιόρτασε τα 60 του χρόνια με βραβεία, δώρα και τους εκπληκτικούς αδελφούς Τσαχουρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια





Πέρασαν έξι δεκαετίες, από το 1963, όταν με την στήριξη του Αθάνατου Αγροτικού Ηγέτη Αλέξανδρου Μπαλτατζή και την τότε ΕΑΣ Ξάνθης, μια ομάδα κτηνοτρόφων, με αγάπη για τη δουλειά και πίστη στην παράδοση, ίδρυσε, στην Ξάνθη, το “Γαλακτοκομείο Ροδόπη”. Οι αδελφοί Σαράντη την έκαναν γνωστή σε όλη την Ευρώπη και την ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά.

Πέρασαν έξι δεκαετίες, από το 1963, όταν με την στήριξη του Αθάνατου Αγροτικού Ηγέτη Αλέξανδρου Μπαλτατζή και την τότε ΕΑΣ Ξάνθης, μια ομάδα κτηνοτρόφων, με αγάπη για τη δουλειά και πίστη στην παράδοση, ίδρυσε, στην Ξάνθη, το “Γαλακτοκομείο Ροδόπη”. Μιλώντας για τη διαδρομή της εταιρείας και το φετινό εορτασμό η ξανθιώτικη επιχείρηση σε δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η νέα ιδιοκτησία, αναφέρει χαρακτηριστικά «στην πορεία του χρόνου, με μεράκι και πολύ κόπο, η μικρή μονάδα, των πρώτων γαλατάδων, μεγάλωσε, αύξησε τα μέλη της και έγινε σημείο αναφοράς για τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής.

Τα προϊόντα της αγαπήθηκαν από τους καταναλωτές, τόσο για την αυθεντικότητα της γεύσης τους, όσο και για τον αγνό τρόπο παρασκευής, και γρήγορα πέρασαν τα τοπικά σύνορα. Σήμερα, βασισμένα στις ίδιες παραδοσιακές συνταγές και στην απαράμιλλη γενναιοδωρία της Θρακιώτικης φύσης, κατέστησαν το “Γαλακτοκομείο Ροδόπη” ως ένα από τα κορυφαία στη χώρα μας.

Η “Ροδόπη” ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, εμπλουτίζοντας την παραγωγή της με νέα καινοτόμα προϊόντα, και φροντίζοντας το περιβάλλον με συσκευασίες φιλικές προς την φύση.

Το Γαλακτοκομείο, γιόρτασε το ορόσημο των 60 χρόνων με μια λαμπρή γιορτή προς τιμήν των εργαζομένων του, το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023– στην αίθουσα Απόλλων τιμώντας και βραβεύοντας κτηνοτρόφος αλλά και κληρώνοντας φλουριά και μοιράζοντας δώρα σε όλους.

Στην απέριττη εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης κ.κ.Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Χατζηθεοδώρου, ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, ο εργολάβος και προσωπικός φίλος των Αδελφών Σαράντη Στάμος Τριμίτζιος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλά και πλήθος κόσμου.

Ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, με την δεκαμελή ορχήστρα τους, παρουσίασαν ένα εκπληκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και χειροκροτήθηκαν θερμά ενώ η οικογένεια Σαράντη δεν παρέλειψε να χορέψει κι αυτή έναν παραδοσιακό χορό με φόντο την πισίνα του "Απόλλωνα".

ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’50 ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
ΤΗΝ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Όταν τη δεκαετία του ’50 η οικογένεια Σαράντη ξεκίνησε με δειλά βήματα και λιγοστούς πόρους μια μικρή επιχείρηση παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων, τίποτα δεν προμήνυε πώς επρόκειτο να εξελιχθεί.

Από το Περιβόλι Γρεβενών, διανέμονταν κυρίως στην αγορά των Τρικάλων προϊόντα όπως γιαούρτια και τυριά με παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες αποδείχθηκε πως είχαν τεράστια απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.

Έκτοτε, με συντονισμένες κινήσεις και προγραμματισμό, η μικρή εταιρεία άρχισε να… μεγαλώνει με αποτέλεσμα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να δημιουργηθεί η ομόρρυθμη εταιρεία «ΤΥΡΑΣ», από τον «πατριάρχη» Στέργιο Σαράντη και του δυο γιους του.

Η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα όπου βρίσκεται και τώρα και συνεχώς αναπτύσσεται. .

Πέρασαν 35 χρόνια και η επιχείρηση αυτή εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο όμιλο, που προχωρά σε τολμηρές επιχειρηματικές κινήσεις και μεγάλα ανοίγματα.

Οι αδελφοί Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης είχαν θέσει ως προσωπικό στόχο και στοίχημα να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους με τον ίδιο ζήλο και ήτοι δυνατόν, να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σαν σύγχρονοι «Μίδες» οι αδελφοί κατάφεραν από την μικρή αυτή εταιρεία να δημιουργήσουν έναν όμιλο με ετήσιο τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Εξωστρέφεια

«Κλειδί» της επιτυχίας υπήρξε η εξωστρέφεια που επέδειξε, με επενδύσεις και εξαγορές κυρίως στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικά, η ΤΥΡΑΣ εν έτει 1999 εξαγόρασε την TYROM SA στη Ρουμανία και κατασκεύασε το πρώτο της εργοστάσιο στο εξωτερικό. Το 2003 η ΤΥΡΑΣ εξαγοράζει την TYRBUL SA στη Βουλγαρία όπου δημιούργησε και εκεί εγκαταστάσεις για την παραγωγή κίτρινων τυριών.

Η πορεία συνεχίστηκε με εξίσου «επιθετικές» κινήσεις: Το 2008 εξαγοράζεται η Συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» με έδρα τη Ξάνθη και καθιερώνεται με τα ποιοτικά προϊόντα της ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό.
  • Η «Όλυμπος» και η ανοδική πορεία
Καταλύτης εξελίξεων ωστόσο υπήρξε και μια «εσωτερική» εξαγορά, αυτή της «Όλυμπος» το έτος 2000. Έκτοτε, και με τη διείσδυση της ΤΥΡΑΣ στην αγορά φρέσκου γάλακτος, της οποίας εκείνη την περίοδο ηγείτο η ΔΕΛΤΑ, διαφαινόταν μια τεράστια επιχειρηματική επιτυχία.

Ο όμιλος συνέχισε ανοδικά και το 2016 μετονομάστηκε σε «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.». Και το επιχειρηματικό ταξίδι συνεχίζεται με συνεχή ανοδική πορεία ακόμη και στην κρίσιμη εποχή της Πανδημίας.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στη Ξάνθη, γιορτάστηκαν τα 60 ΧΡΟΝΙΑ ΡΟΔΟΠΗ με μια λαμπρή και απέριττη εκδήλωση και το ταξίδι συνεχίζεται..



















Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου