ΥΠ.ΕΞ. Λιβύης: Αντιδρά στις ελληνικές έρευνες νότια της Κρήτης-Κατηγορεί την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αντιδρά στις ελληνικές έρευνες νότια της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης, η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών, που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα.

  • Οι ΗΠΑ γνωρίζουν τι σχεδιάζει η Ελλάδα

Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, η Αθήνα είχε επεκτείνει με NAVTEX την περιοχή των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil, νότια της Κρήτης.

Η επέκταση επιχειρείται σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο.

Καταρχάς από την αμερικανική κοινοπραξία ασκούνταν πίεση προς το υπουργείο Ενέργειας για επέκταση των περιοχών, καθώς εικάζεται ότι στα νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Κυρίως, όμως, σε γεωπολιτικό επίπεδο η Αθήνα επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με την πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών πάνω σε μια περιοχή, η οποία μπορεί να κρύβει πόρους που θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες.

Φυσικά, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να πιέσει τη σημερινή, προσωρινή, αλλά πολύ ενεργητική πάνω σε θέματα, που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της, κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως είναι η αδειοδότηση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες στα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το γεγονός ότι της επέκτασης του ορίου ερευνών έχουν προηγηθεί οι επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τι σχεδιάζει η Αθήνα και τη λογική της να κινηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η ίδια η πρωτοβουλία της ExxonMobil να ζητήσει από την Αθήνα άμεση προώθηση των ερευνών στην περιοχή, αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής στάσης έναντι του ελληνικού εγχειρήματος.

Στην Αθήνα, υπάρχει αντίληψη ότι είναι πιθανόν η διοίκηση της Τρίπολης και η τουρκική κυβέρνηση να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι κινήθηκε εντός μιας περιοχής, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.

Εξάλλου, η Ελλάδα είχε πρόσφατα καταγγείλλει και επίσημα στον ΟΗΕ το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, στις 3 Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό και η ένταση που προκλήθηκε με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη και όσα ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου