Συναγερμός στην Ευρώπη για στρεπτόκοκκο Α’: Σε ποιες περιοχές είναι αυξημένα τα κρούσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς ο στρεπτόκοκκος Α’ εξαπλώνεται.

Εκτός από τη Βρετανία ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα παρουσιάζονται επίσης σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία , Ισπανία και Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη Βρετανία μόνο έχουν καταγραφεί 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω από τον Σεπτέμβριο.

Στην Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ολλανδία υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η βακτηριακή λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 16 παιδιά στη Βρετανία.

Αν και ο αριθμός φαντάζει σχετικά χαμηλός, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα υψηλός για την εποχή.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), μια επιπλοκή που μπορεί να απειλήσει την ίδια την ζωή του ασθενή.

Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Σε κοινή δήλωση, ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησαν για την αύξηση των κρουσμάτων από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι μόνο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες την ενημερώνουν για λοιμώξεις από Strep A και iGAS, επομένως τα κρούσματα μπορεί να περισσότερα.

Οι περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α’ συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

Αλλά στη Βρετανία και τη Γαλλία, τα κρούσματα τους τελευταίους μήνες ήταν «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία».

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι η αύξηση του στρεπτόκοκκου Α’ ήρθε μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό κατά της νόσου της covid και της γρίπης, καθώς η αποφυγή αυτών των ιών πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα παιδί iGAS.

  • Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Οι αξιωματούχοι της υγείας αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για μία λοίμωξη που ονομάζεται στρεπτόκοκκος Α’, αφού παιδιά στη Βρετανία πέθαναν από αυτήν.

Δεδομένου ότι οι περιορισμοί του κορωνοϊού χαλάρωσαν, υπάρχουν περισσότερες «ευκαιρίες» για την εξάπλωση λοιμώξεων όπως αυτή.

Τα κρούσματα μάλιστα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν υπερβολικά, το εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο που προκαλεί αυτή τη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου