Μετά τον Ερντογάν ποιος ακολουθεί στη διαδοχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές το ερχόμενο καλοκαίρι, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ οι αρθρογράφοι χύνουν αρκετό μελάνι στις αναλύσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η Τουρκία βιώνει μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της. Εκλογές που συμπίπτουν με την επέτειο ενός αιώνα από την εγκαθίδρυση της χώρας και λόγω της οικονομικής ύφεσης -κυρίως- δημιουργούν «πονοκεφάλους» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ερώτημα που ταλανίζει και τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους στη γείτονα είναι ένα: μετά τον Τούρκο πρόεδρο (αν και εφόσον αυτό συμβεί) ποιος;

Το τοπίο είναι ζοφερό για τον Ερντογάν, ο οποίος συνιστά τον μοναδικό επίσημο υποψήφιο έως σήμερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο, καθώς φαίνεται να χάνει με διαφορά και από τους τέσσερις επικρατέστερους υποψηφίους της αντιπολίτευσης για το χρίσμα της προεδρίας, οι οποίοι αναζητούν ακόμη τις συγκλίσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να ενώσουν τις δεξαμενές τους στον δρόμο προς τις κάλπες. Οι βασικοί του αντίπαλοι είναι οι εξής: οι δημοφιλείς δήμαρχοι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, ο βετεράνος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς και η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του εθνικιστικού και συντηρητικού Καλού Κόμματος.
Κακή εικόνα και για το κυβερνών κόμμα

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll τον Αύγουστο του 2022, ο Ερντογάν βρίσκεται σχεδόν 16 μονάδες πίσω από τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να αιφνιδιάσει τον Τούρκο πρόεδρο αξιοποιώντας στο έπακρο την αυξημένη δημοφιλία του. Ωστόσο, ακόμη και με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον λιγότερο δημοφιλή αλλά ενδεχομένως πιο πιθανό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς κυμαίνεται πάνω από έξι μονάδες.

Βάσει έρευνας της Türkiye Raporu τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υποστήριξη προς το ΑΚP βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 22,2%, φανερώνοντας πως αντιστοίχως είναι κακή και η εικόνα που διαμορφώνεται και για το κυβερνών κόμμα. Έως σήμερα συνιστούν «γκρίζα σημεία» ο μη ορισμός ακόμη προεδρικού υποψηφίου από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, καθώς και η συγκρότηση του μετεκλογικού Κοινοβουλίου.

Από τις αναλύσεις προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τη συμμαχία τους για να διεκδικήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επεκτείνοντάς την ενδεχομένως και με άλλα κόμματα, όπως το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) -με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν- και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek) – με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με τα έως τώρα δεδομένα όλα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γεγονός που θα αναγκάσει την αντιπολίτευση να στραφεί σε έναν μετεκλογικό συνασπισμό, με το σκηνικό να προμηνύεται ιδιαιτέρως περίπλοκο.

πηγη: POLITICAL

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου