Με άδεια του Υπ. Πολιτισμού της Τουρκίας τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο στα Μύρα της Λυκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στην εκκλησία στα Μύρα της Λυκίας, το σημερινό Ντέμρε (τουρκικά: Demre) στη νότια Αττάλεια, εκεί όπου έζησε μεγάλος μέρος της ζωής του, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου ανήμερα της γιορτής του.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έδωσε την άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο.

Δεκάδες χριστιανοί, ελληνικής και ρωσικής καταγωγής, καθώς και κληρικοί, προσευχήθηκαν στο χώρο που σήμερα ονομάζεται «Μουσείο Αγίου Νικολάου», εκεί που λίγα χρόνια πριν Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν τάφο που θεωρούν ότι είναι του αγίου.


(Φωτ.: DHA / Mehmet Cinar)

Μιλώντας σε τουρκικά μέσα, ο μητροπολίτης Μύρων εξήγησε ότι ο Άγιος Νικόλαος δεν είναι ο Αϊ-Βασίλης (Σάντα Κλάους) όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και θεωρείται ότι έρχεται από το… Ροβανιέμι. «Ήταν ένας άγιος που γεννήθηκε στα Πάταρα αλλά πέρασε εδώ ολόκληρη τη ζωή του, υπηρετώντας ως επίσκοπος. 

Ήταν δημοφιλής και αγαπητός» σημείωσε.

Οι ιστορίες για την καλοσύνη του Αγίου Νικολάου εξαπλώθηκαν μετά το θάνατό του. Το 1087 τα οστά του κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αλλοθρήσκων. Στην ορθόδοξη παράδοση είναι ο προστάτης των παιδιών και των ναυτικών, και χρειάστηκαν αιώνες ώστε ο αγαπητός επίσκοπος να μεταμορφωθεί στον γενειοφόρο ηλικιωμένο με τα κόκκινα.

Εκτός από την εικόνα του αγίου οι πιστοί προσκυνήσαν και ένα θραύσμα οστού που πιστεύεται ότι ανήκει στον άγιο, και παραδόθηκε στον μητροπολίτη Μύρων από τον καρδινάλιο της Βιέννης.

Πηγή:pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου