Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος στην Ευρώπη – Που οφείλονται τα αυξημένα περιστατικά

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Συναγερμός επικρατεί στη γηραιά ήπειρο σε σχέση με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 19 παιδιά στη Βρετανία.

Σύμφωνα με έκθεση κινδύνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τις 8 Δεκεμβρίου 2022, τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια ανέφεραν στον ΠΟΥ αύξηση των κρουσμάτων της διηθητικής νόσου του στρεπτόκοκκου ομάδας Α (iGAS) και σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης της οστρακιάς. Τα παιδιά κάτω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν την πιο επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα.

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) προκαλεί συνήθως ήπιες ασθένειες όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση με GAS μπορεί να οδηγήσει σε διεισδυτική μορφή της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παρατηρούμενη αύξηση μπορεί να αντικατοπτρίζει μια πρώιμη έναρξη της περιόδου μόλυνσης από στρεπτόκοκκο που συμπίπτει με αύξηση της κυκλοφορίας των αναπνευστικών ιών και πιθανή ιογενή συλλοίμωξη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου GAS. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της αυξημένης ανάμειξης πληθυσμού και συγχρωτισμού μετά από μια περίοδο μειωμένης κυκλοφορίας του GAS λόγω της πανδημίας Covid-19.

Οπως λέει η αναφορά του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2022, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων διηθητικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α και οστρακιάς, που επηρεάζουν κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου