Ανασκόπηση 2022: Γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, η πολιτική αναταραχή στη Βρετανία, αλλά και η κατάργηση του δικαιώματος της άμβλωσης στις ΗΠΑ είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα, που σημάδεψαν το 2022.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2022, το mynews.gr συγκέντρωσε για εσάς 12 γεγονότα, που αν μη τι άλλο, χαρακτήρισαν τη χρονιά, που φεύγει.

  • Ο ρωσικός στρατός εισβάλει στην Ουκρανία

Ήταν 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της αυτονομίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πολυετή διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών να κορυφώνεται.

Μετά από μια σύντομη ομιλία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κηρύττει στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση στη χώρα, ενώ η Δύση επιβάλει μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μετά από δέκα μήνες συνεχιζόμενων πολεμικών συρράξεων και ενώ η Ρωσία επιμένει ότι υπαίτιες για τον πόλεμο είναι η Δύση και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 42.295 έχουν χάσει τη ζωή τους, 54.132 έχουν τραυματιστεί, 15.000 αγνοούνται, ενώ έχουν εκτοπιστεί σε διάφορες χώρες περίπου 14 εκατομμύρια Ουκρανοί.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει 3 πρωθυπουργούς σε διάστημα 2 μηνών

Μπορεί κάποτε η βρετανική αυτοκρατορία να κάλυπτε τον κόσμο, αλλά μέσα στο 2022 κατάφερε να εκλέξει τρεις πρωθυπουργούς σε μόλις δύο μήνες, χάνοντας, παράλληλα, τον μακροβιότερο βασιλεύοντα μονάρχη της, τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς αναποτελεσματικών πολιτικών, κυβερνητικών τριβών και σκανδάλων, με τελευταίο τον διορισμό του βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση, ενώ ήταν γνωστό ότι σε βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση, ήδη από το 2019.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η άλλοτε Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας ως άλλη «σιδηρά κυρία», υποσχόμενη μια νέα οικονομική και πολιτική εποχή.

Παρόλα αυτά, σαράντα πέντε ημέρες αργότερα, κατάφερε να γίνει η βραχυβιότερη πρωθυπουργός στη βρετανική ιστορία, δίνοντας τη θέση της στον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

  • Ο Λούλα ντα Σίλβα ανέρχεται στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας

Μετά από μια διχαστική εκστρατεία μεταξύ των δυο αντιπάλων που ανήκουν στις αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος, ο αριστερός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατάφερε να συγκεντρώσει το 50,9% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, κερδίζοντας τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου.

«Προσπάθησαν να με θάψουν, αλλά εδώ είμαι», δήλωσε στην έναρξη της ομιλίας του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Λούλα, δεσμευόμενος ότι θα καταπολεμήσει την πείνα και θα αποκαταστήσει την «κοινωνική ειρήνη και την ενότητα», που έχει ανάγκη χώρα του, η οποία επί διακυβέρνησης Μπολσονάρου είχε γίνει παρίας.

  • Η Μαρίν Λε Πεν έρχεται δεύτερη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Μπορεί πριν από μερικούς μήνες, τα διεθνή Μέσα να χαρακτήριζαν τη Μαρίν Λε Πεν «κουρασμένο άλογο του πολέμου», αλλά μετά τις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία, όπου ήρθε δεύτερη θέση με ποσοστό 41,5%, η πρώην πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης» απέδειξε ότι η σκιά της ακροδεξιάς εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Η Λε Πεν έκανε αισθητή την επιστροφή της, επισημαίνοντας ότι αντιπροσωπεύει «τη μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση που μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν».

Επτά μήνες μετά, αφού παρατήθηκε από την προεδρία της «Εθνικής Συσπείρωσης», η Λε Πεν δηλώνει έτοιμη να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, στις εκλογές του 2027.

Και, ίσως, να τα καταφέρει, αφού σε πρόσφατη έρευνα του Euroactiv, η ακροδεξιά πολιτικός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην προτίμηση των δεξιών ψηφοφόρων, αν και στην πλειονότητά τους οι Γάλλοι εξακολουθούν να τη θεωρούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

  • Η Μαχσά Αμινί δολοφονείται από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν

Κανείς δεν περίμενε ότι η δολοφονία της Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη θα πυροδοτούσε ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, με άνδρες και γυναίκες να διαμαρτύρονται για το απολυταρχικό ιρανικό καθεστώς.

Η 22χρονη Μαχσά άφησε την τελευταία της πνοή στην Τεχεράνη, όταν ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την Αστυνομία Ηθών, επειδή το χιτζάμπ της δεν κάλυπτε πλήρως όλα τα μαλλιά της.

Τέσσερις μήνες μετά, το κύμα διαδηλώσεων παραμένει ακμαίο στη χώρα, με το ιρανικό καθεστώς να απαντά με ξυλοδαρμούς και εκτελέσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, τουλάχιστον 504 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν μέσα στο 2022.

  • Η βασίλισσα Ελισάβετ πεθαίνει

Εβδομήντα χρόνια μετά την άνοδό της στον βασιλικό θώκο, η Ελισάβετ Β΄, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η δεύτερη στην παγκόσμια ιστορία, μετά τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Η υγεία της Ελισάβετ είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από τον Απρίλιο του 2021, με την ίδια να αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις και να μένει υπό ιατρική παρακολούθηση.

Μετά τον θάνατό της, ο γιος της, Κάρολος Γ΄, θα στεφθεί στις 6 Μαΐου 2023 βασιλιάς, υποσχόμενος να υπηρετήσει με πίστη και αφοσίωση όλους τους Βρετανούς πολίτες.

  • Η επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι πυροδότησε τις σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολούθησε η ανθρωπότητα τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ασία, καθώς η επίσκεψη της Αμερικανίδας Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Πεκίνο.

Το Πεκίνο εξέφρασε εντόνως την οργή του μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ προχώρησε σε κλιμάκωση και στο πεδίο, με τουλάχιστον είκοσι μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας να εισέρχονται στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ), ενώ αμφότερα τα δυο γειτονικά κράτη κλιμάκωσαν την ένταση με εκατέρωθεν γυμνάσια σε στεριά, αέρα και θάλασσα, με αληθινά πυρά.

Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς η διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι μετρά πολλά χρόνια, με τη νήσο να έχει υπάρξει στο παρελθόν «μήλον της Έριδος» μεταξύ Πορτογάλων, Ισπανών και Ολλανδών και να τίθεται για πρώτη φορά υπό τον έλεγχο της Κίνας τον 17ο αιώνα.

  • Ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια

Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φτάσει τα οκτώ δισεκατομμύρια, έντεκα χρόνια μετά το ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επόμενο μωρό που θα γεννηθεί το 2023, θα προαναγγέλλει μια στιγμή – ορόσημο για την Ινδία, η οποία ξεπερνά σε πληθυσμό την Κίνα και «στέφεται» ως το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.

Ωστόσο, η ιστορία της πληθυσμιακής έκρηξης της Ινδίας είναι διττή, καθώς στον Βορρά, με επικεφαλής μόνο δύο πολιτείες, ο πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ στον πλουσιότερο Νότο, οι αριθμοί σταθεροποιούνται και σε ορισμένες περιοχές μειώνονται.

  • «Σκάει» το σκάνδαλο του Qatar Gate

Το πολύκροτο σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών προσώπων με καίριες θέσεις από το Κατάρ «σκάει» σαν βόμβα στα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες, οι βελγικές Αρχές προβαίνουν στη σύλληψη έξι ατόμων, ως ύποπτων για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ των οποίων η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, και ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής του S&D, Αντόνιο Παντσέρι.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς προκύπτουν διαρκώς νέα επιβαρυντικά στοιχεία.

  • Ο ΠΟΥ κηρύττει την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων

Από τις αρχές Μαΐου 2022, αρχίζουν να αναφέρονται δεκάδες κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέφεραν ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αντί της Δυτικής ή Κεντρικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταγράφηκαν παγκοσμίως 78.278 κρούσματα και 36 θάνατοι σε μη ενδημικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα της άμβλωσης

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την κατοχύρωσή του, το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον «Roe vs Wade», την απόφαση ορόσημο που θεμελίωσε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Αυτή η αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου έδωσε στις πολιτείες των ΗΠΑ την εξουσία να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις, χωρίς τον κίνδυνο να κριθούν αντισυνταγματικές, βάσει της απόφασης Roe, η οποία από το 1973 επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

Η αντίδραση της πλειονότητας των Αμερικανών αλλά και χωρών της Ευρώπης ήταν άμεση, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μια βαθιά σκοταδιστική απόφαση, ενώ οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν τόνισαν:

«Με λύπη – γι’ αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανίδων που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία – διαφωνούμε».

Χώρες σε όλον τον κόσμο πλήττονται από ξηρασίες

Αρκετές χώρες της Ευρώπης και τμήματα της Κίνας βίωσαν, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ακραίες θερμοκρασίες, ενώ οι ξηρασίες στην Αφρική έχουν θέσει εκατομμύρια σε κίνδυνο λιμού.

Ποταμοί, όπως ο Λίγηρας, ο μεγαλύτερος της Γαλλίας, μετατρέπονται σε ρυάκια, εξ αιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας που πλήττει τον πλανήτη, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τους ειδικούς, για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Τα φαινόμενα ξηρασίας συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, με χώρες όπως η Ισπανία να απαγορεύουν τη χρήση νερού εκτός των βασικών αναγκών, εξ αιτίας του αυξανόμενου προβλήματος της ξηρασίας και της μείωσης του αποθέματος νερού στα φράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου