Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Πολιτική» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου, που τον καταδικάζει σε φυλάκιση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση άνω των δύο ετών και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του κατά το διάστημα αυτό, για «προσβολή αξιωματούχων», έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ.

Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός.

Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή», αντέδρασε ο Ιμάμογλου μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

  • Η αντίδραση

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης, που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του.

Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση», εξήγησε ο Πολάτ.

Ο δήμαρχος, ηλικίας 52 ετών, προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς.

Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

  • Συγκέντρωση υπέρ Ιμάμογλου έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του Ιμάμογλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης και φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη».

Ο Ιμάμογλου δήλωνε πάντα ότι «έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη» και κατήγγειλε ως «πολιτική» την υπόθεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος είναι μεταξύ των ελάχιστων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση και με πληθωρισμό που επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 85%.

Πολλοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούν ότι ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο σήμερα, επέσπευσε την επιστροφή του στην Τουρκία.

Προτού να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, τη «διεφθαρμένη δικαιοσύνη» και τη «σφαγή του νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου