Η ακρίβεια έχει πλήξει τα μικρά αρτοποιεία της χώρας”

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ερωτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα: “Η ακρίβεια έχει πλήξει τα μικρά αρτοποιεία της χώρας”.

  • Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι αυξήσεις στα άλευρα και τις πρώτες ύλες της αρτοποιίας έχουν διπλασιαστεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί, πάνω από 80% έχει αυξηθεί το πετρέλαιο.

Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι αποτέλεσμα της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, που εμπλέκονται στα άλευρα και τις άλλες πρώτες ύλες. Είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης στην ενέργεια που απογείωσε τους λογαριασμούς. Είναι, επίσης, αποτέλεσμα της πανάκριβης «πράσινης ενέργειας», των σχεδιασμών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιδεινώνει την κατάσταση.

Η πολυδιαφημισμένη επιδότηση του ρεύματος που ανακοινώθηκε δεν ήταν αρκετή ΓΙΑνα αντιστρέψει την κατάσταση, αποτέλεσε “στάχτη στα μάτια”. Αντίθετα, η ανάλγητη φορολογική πολιτική, που συνεχίζεται αμείωτη, διόγκωσε παραπέρα τα προβλήματα των αρτοποιών. Τα χρέη και τα αδιέξοδα των προηγούμενων χρόνων έγιναν βουνό.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι ανατιμήσεις στην τιμή του ψωμιού ήταν φυσικό επακόλουθο. Όσο και αν προσπαθήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι αρτοποιοί να συγκρατήσουν τις τιμές, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι αξεπέραστες, τα λειτουργικά έξοδα δεν μπορούν πλέον να καλυφτούν. Ένα από τα βασικότερα διατροφικά αγαθά έχει πάρει εδώ και αρκετούς μήνες την ανηφόρα των ανατιμήσεων, κάνοντας το δυσπρόσιτο στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει στην προστασία της τα κέρδη των μονοπωλίων. Οι αναπτυξιακοί νόμοι, τα ταμεία ανάπτυξης οι φόρο-απαλλαγές και οι επιχορηγήσεις πάνε κι έρχονται, σε αντίθεση με τα ισχνά και ανεπαρκή μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Στην αλυσίδα στάρι – αλεύρι – ψωμί το “μάρμαρο” το πληρώνουν τα μικρά οικογενειακά αρτοποιεία και οι καταναλωτές.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Το «ψωμί ψωμάκι» το λένε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά. Τα μικρά αρτοποιεία οδηγούνται στο λουκέτο, ήδη τα πρώτα 210 λουκέτα είναι γεγονός, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου. Το μέλλον είναι αβέβαιο για πολλές από τις μικροεπιχειρήσεις του κλάδου.

Η θέσπιση ειδικού, μειωμένου, τιμολογίου στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο -για τα μικρά αρτοποιεία, με κριτήριο τον κύκλο εργασιών- και η κατάργηση του ΕΦΚ καύσιμα, μπορεί να ελαφρύνει το λειτουργικό κόστος.

Η μείωση στη φορολογία, με επαναφορά του αφορολόγητου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβίωση των μικρών αρτοποιείων της γειτονίας.

Η κατάργηση του ΦΠΑ στο ψωμί θα μπορούσε να συμβάλει στην συγκράτηση της ακρίβειας σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως στο ψωμί.

Τέτοια μέτρα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα και είναι απαραίτητα στις σημερινές συνθήκες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα των μικρών οικογενειακών αρτοποιείων, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα και αν έχει πρόθεση να λάβει μετρά σαν τα παραπάνω.

Οι Βουλευτές

  • Καραθανασόπουλος Νίκος
  • Κομνηνάκα Μαρία
  • Λαμπρούλης Γιώργος
  • Μαρίνος Γιώργος
  • Μανωλάκου Διαμάντω
  • Παπαναστάσης Νίκος
  • Στολτίδης Λεωνίδας
  • Συντυχάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου