Έρχεται ο νέος ΚΟΚ-Ποιες οι κυριότερες αλλαγές σε ποινές και πρόστιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Πολλές και σημαντικές αλλαγές φέρνει η ρύθμιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ετοιμάζεται να φέρει μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης η κυβέρνηση.

Τις κυριότερες αλλαγές που έρχονται με τον νέο ΚΟΚ ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο νέος Κώδικας θα είναι αυστηρός και δίκαιος σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «απενοχοποιεί το αυτοκίνητο».

Ξεκαθάρισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα αφαιρούνται καθόλου οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

«Η πρώτη παρέμβαση είναι ότι απενοχοποιούμε το αυτοκίνητο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας εγκληματικός οδηγός μέσα σε μια οικογένεια κάνει μια παράβαση τιμωρείται σήμερα και αυτός και το αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που χρειάζονται το αυτοκίνητο και δεν έχουν όλες οι οικογένειες την πολυτέλεια να έχουν δύο και τρία αυτοκίνητα».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες παραβάσεις που θα επισύρουν ποινή αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την στάθμευση σε ράμπες ή θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ. «Αλλά με το που θα πληρώσεις την κλήση σου και θα τιμωρηθείς και διοικητικά με το δίπλωμά σου, θα παίρνεις πίσω τις πινακίδες σου», σημείωσε ο υφυπουργός.

Μία κατηγορία οχημάτων η οποία θα είναι εξαιρείται από την επιβολή ποινής αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας θα είναι αυτή των επαγγελματικών, με τον υφυπουργό να αναφέρει ότι «ένα αυτοκίνητο επαγγελματικό δεν μπορείς να το στερήσεις από μία εταιρεία, επειδή κάποιος οδηγός το χειρίζεται με λάθος τρόπο».

Οι αλλαγές στα πρόστιμα

Σε ερώτηση για τα πρόστιμα που θα προβλέπει ο νέος Κώδικας, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στην πόλη και όχι πλέον στην Εθνική όπως γίνονταν παλιά και γι΄ αυτό, κατά τη δική μου άποψη δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις. Ωστόσο, προσδιορίζουμε κάποιες παραβάσεις ως άκρως επικίνδυνες, όπως είναι το αλκοόλ και το κόκκινο, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται».

«Η ουσία είναι να πείσουμε τον πολίτη να αλλάξει τη λογική που έχει με την οδήγηση, να αλλάξει την κουλτούρα του. Όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κάποιος μαθαίνει τον ΚΟΚ όταν δίνει εξετάσεις και μετά τον ξεχνάει. Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό στον νέο νόμο που περάσαμε πέρυσι, αλλάζουμε το σύστημα εξετάσεων και υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και μέσα στις αίθουσες ώστε να είναι διαφανής η διαδικασία».

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων ο υφυπουργός Μεταφορών διευκρίνισε τα εξής: «Κάθε φορά που αρχίζει ο χιονιάς, μπλοκάρουν οι δρόμοι. Πέρυσι το ζήσαμε πολύ πιο έντονα και πήραμε μία απόφαση, η οποία λέει ότι όταν η Τροχαία ή η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει ότι θα έχει χιονιά, στο διάστημα από Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, θα πρέπει υποχρεωτικά το όχημα να έχει αλυσίδες ή χιονολάστιχα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Βόρεια Ελλάδα. Η αλυσίδα δεν είναι βαρύ εξάρτημα. Μπορείς να το έχεις άνετα μέσα στο αυτοκίνητό σου στο πορτ μπαγκάζ και όλο το διάστημα.

Εάν, όμως, δεν το έχεις όταν έχει βγει σχετική ανακοίνωση από τις αρμόδιες Αρχές, τότε ναι, έχει πρόστιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου