Διδυμότειχο: Οδός Ελένης Τοπαλούδη και αποκαλυπτήρια μνημείου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σε κλίμα έντονης φόρτισης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις μνήμης για την Ελένη Τοπαλούδη, τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία της στη Ρόδο, όπου σπούδαζε.

Η έναρξη έγινε στο δημοτικό θέατρο της πόλης, όπου μαθητές σχολείων παρουσίασαν διάφορα δρώμενα που είχαν ετοιμάσει ως αφιερώματα στην ίδια την Ελένη αλλά και ως μηνύματα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Έντονη ήταν η φόρτιση όταν η μητέρα της Ελένης, Κούλα Αρμουτίδου, απευθύνθηκε στα παιδιά, καλώντας τα να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τον συνάνθρωπό τους. Ακολούθησε η τελετή μετονομασίας του κεντρικού δρόμου του Διδυμοτείχου σε οδό «Ελένης Τοπαλούδη» και τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου μνημείου που κατασκευάστηκε στη μνήμη της, με σκοπό να θυμίζει, παράλληλα, τον διαρκή αγώνα κατά της έμφυλης βίας.

«Κορίτσι που αντιστάθηκες κρατήσου από τον ήλιο». Λόγια της εισαγγελέως, Αριστοτέλειας Δόγκα, που ειπώθηκαν πρωτόδικα στο δικαστήριο, τώρα χαράχθηκαν στην μαρμάρινη στήλη που από σήμερα δεσπόζει σε χώρο απέναντι από το δημαρχείο Διδυμοτείχου ως ένδειξη μνήμης στην αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη.

Τέσσερα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της, το δημοτικό θέατρο γέμισε νεαρούς μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Διδυμοτείχου. Βαρύ το κλίμα και συγκινητικό όταν η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης, πήρε το λόγο προσπαθώντας να περάσει μηνύματα στα παιδιά και στον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το συνάνθρωπο.

Δεν παρέλειψε ακόμη να εκφράσει για άλλη μια φορά την αγανάκτηση και το θυμό της για την μη ευνομούμενη πολιτεία, για την κοινωνία της υποκρισίας, της ανηθικότητας της έλλειψης αξιών και της ανεπάρκειας γονέων που μας περιβάλουν. Έπειτα όλοι μαζί κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης για τα αποκαλυπτήρια της οδού, από Βασιλέως Γεωργίου σε Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και της μαρμάρινης στήλης ώστε να μένει πάντα στη μνήμη μας η Ελένη, που το όνομα της έγινε συνώνυμο του αγώνα κατά της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας.


Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. δρομολογήθηκε η κατασκευή της μαρμάρινης στήλης, ώστε όσοι περνούν από εδώ να θυμούνται μέσα από την εικόνα και να προσπαθούν να αλλάξουν την ανθρωπότητα, τονίζει ο δήμαρχος, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να στήσουμε κάτι που τα ίδια τα παιδιά μας βλέποντας θα έχουν έστω για αρχή την έννοια της αλλαγής της ανθρωπότητας», τονίζει ο Δήμαρχος.

«Μέρα πόνου και θλίψης και πικρών αναμνήσεων, η σημερινή» δηλώνει η Κούλα Αρμουτίδου. «Αυτή η κοινωνία με την υποκρισία της όταν είναι να ανοίξει στόματά δεν ανοίγει. Στη Ρόδο ξέρουν τι συμβαίνει. Είναι νησί δολοφόνων, βιαστών και εκβιαστών. Τα ξέρει ο Ροδιακός λαός και δε λέει τίποτα», επισημαίνει.

«Μέρα βαριά η σημερινή», τονίζει ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης. «Μακάρι να ήταν ζωντανή και να μη χρειαζόταν τέτοιες εκδηλώσεις».

Ο γλύπτης, Γιώργος Βαρδούλης, που φιλοτέχνησε το έργο διευκρινίζει ότι αυτό αποτελείται από δυο φόρμες (του ζευγαριού) με την αντρική φόρμα να είναι αυτή που επισκιάζει όπως συμβαίνει σήμερα.

«Το δικό σου άσβεστο φως θα φωτίζει πάντα τα βαθύτερα σκοτάδια», μπορεί ακόμη να διαβάσει κανείς στην πλάκα της μαρμάρινης στήλης σκέψεις και λόγια της Εισαγγελέως που μπήκε στις καρδιές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου