Τουρκία: “Δυτική” στα λόγια, αντιδυτική στην πράξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια


*Αρθρο του Ηρακλή Μήλλα 

Η «Δύση», δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και πολλές «αδέσμευτες» δυτικές χώρες, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση πολέμου. Η Ρωσία του Πούτιν εμφανίζεται ως επιτιθέμενος στην Ουκρανία, ακόμη και ως απειλή για την Ευρώπη, αφού υπαινίσσεται ότι μπορεί να κάνει χρήση όπλων πέρα ​​από τα συμβατικά «σε περίπτωση που η Ρωσία απειληθεί». 

Σε αυτή την εικασία, η θέση της Τουρκίας χαιρετίζεται, εκτιμάται, ακόμη και επαινείται. Η Τουρκία υποστήριξε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. 

Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία έκανε επίσης μια στροφή 180 μοιρών προσπαθώντας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και πολλές από τις γειτονικές της χώρες, που έχουν αρμονικές σχέσεις με τον «δυτικό κόσμο» – Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία φιλοξένησε τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας που σκόπευαν να συμφωνήσουν για κατάπαυση του πυρός και ακόμη και ειρήνη στην Ουκρανία.  

Είναι κατανοητό ότι σε αυτήν την τεταμένη περίοδο στην Ευρώπη, αυτές οι επιλογές της Τουρκίας είναι προτιμότερες από αυτές που έγιναν μόλις πριν από λίγους μήνες: Μια χώρα σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία και σε διαμάχη με πολλές δυτικές χώρες ή/και με τους «φίλους» της, δηλαδή στη Δύση. 

Μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, ρίχνει κάποιες σκιές σε αυτή την εκτίμηση της Τουρκίας. Η Ρωσία δεν ανησυχεί τόσο πολύ για το τι θα πει ο κόσμος, αλλά για το τι θα κάνουν οι εμπλεκόμενες χώρες. Οι οικονομικές κυρώσεις είναι αυτό που ανησυχεί τη Ρωσία. Και σε αυτό το θέμα, η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας. Όχι μόνο δεν συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία επιβολής κυρώσεων, αλλά αντιθέτως στηρίζει τη Ρωσία εγκαθιστώντας μια διέξοδο για τα προϊόντα της. Η Τουρκία επίσης φιλοξενεί και σώζει τα γιοτ και τις καταθέσεις των Ρώσων «ολιγαρχών». Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τους υποστηρικτές του Πούτιν. 

Η υπηρεσία αυτή συνοδεύεται από στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι αμφιταλαντεύσεως σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπακούσει στη Ρωσία που κατασκευάζει πυρηνικό κέντρο στην Τουρκία. Αγόρασε επίσης το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και επιμένει να το διατηρήσει παρά την αυστηρή αντίδραση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμμορφώνεται με κάποιες «δυτικές» αρχές εάν οι αντιφάσεις περιορίζονταν στις επιλογές της στις διεθνείς της σχέσεις. Ωστόσο, το ίδιο το καθεστώς βρίσκεται σε άμεση αντίθεση με τον δυτικό κόσμο. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Freedom House του 2022 , «Στην ισορροπία, οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις φάνηκε να έχουν το πάνω χέρι στην Τουρκία, η οποία για άλλη μια φορά κατατάχθηκε ως η λιγότερο ελεύθερη χώρα στην περιοχή».

Η έκθεση της Human Rights Watch είναι παρόμοιας φύσης. «Η αυταρχική και άκρως συγκεντρωτική προεδρική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας κατά δεκαετίες, στοχεύοντας αντιληπτούς κυβερνητικούς επικριτές και πολιτικούς αντιπάλους, υπονομεύοντας βαθιά την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και καταστρέφοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Έκθεση του Υπουργείου Πολιτείας του USD για το 2022, επίσης, παρουσίασε μια αρνητική εικόνα για την Τουρκία: «Αυθαίρετες δολοφονίες. ύποπτοι θάνατοι ατόμων υπό κράτηση· αναγκαστικές εξαφανίσεις· βασανιστήριο; αυθαίρετη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην μελών του κοινοβουλίου, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπαλλήλων της αποστολής των ΗΠΑ, για υποτιθέμενους δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή ειρηνική νόμιμη ομιλία. πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εκλεγμένων αξιωματούχων· πολιτικά υποκινούμενα αντίποινα κατά ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών και των μεταφορών χωρίς τη δέουσα διαδικασία φερόμενων μελών του κινήματος Γκιουλέν· σημαντικά προβλήματα με τη δικαστική ανεξαρτησία· υποστήριξη ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που διέπραξαν σοβαρές καταχρήσεις στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης και χρήσης παιδιών στρατιωτών· αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της βίας και απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, του κλεισίματος των μέσων ενημέρωσης και των συλλήψεων ή ποινικών διώξεων δημοσιογράφων και άλλων για κριτική κυβερνητικών πολιτικών ή αξιωματούχων, λογοκρισία, αποκλεισμός ιστοτόπων και ποινική συκοφαντική δυσφήμιση, αυστηρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συναθροίζεστε όπως και της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων σχετικά με την κυβερνητική εποπτεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών· ορισμένες περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων· σοβαρή κυβερνητική παρενόχληση εγχώριων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων· βία με βάση το φύλο. εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία που στοχεύουν μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων· εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία κατά λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, queer και ιντερσεξ ατόμων».

Γίνεται προφανές ότι η Τουρκία πρέπει να αξιολογηθεί σε δύο διαφορετικές κλίμακες: βραχυπρόθεσμα και κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να παραμείνει η Τουρκία τουλάχιστον σε «ουδέτερη» θέση. 

Η Τουρκία δεν είναι συντονισμένη με τη «Δύση» στην αντιμετώπιση του Πούτιν, αλλά τουλάχιστον, θεωρητικά, δεν είναι στο πλευρό της Ρωσίας. Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ παρόλο που χρησιμοποιεί ρωσικό αμυντικό σύστημα. Το ΝΑΤΟ επί του παρόντος δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χάσει την Τουρκία από τον Πούτιν, και ως εκ τούτου κλείνει τα μάτια του σε αυτό που συμβαίνει. 

Μακροπρόθεσμα, όμως, η κατάσταση έχει άλλο νόημα. Το να αγνοεί κανείς τι συμβαίνει στην Τουρκία σε σχέση με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις γενικές αυταρχικές πολιτικές έχει δύο αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτον, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και κανονικός σύμμαχος που συμπεριφέρεται με αυτόν τον αρνητικό τρόπο απέναντι στους πολίτες του και εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα αξιοθρήνητο βλάπτει την εικόνα και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Δύσης. γενικά. 

Δεύτερον, μια κυνική προσέγγιση της τήρησης των αντιδημοκρατικών πρακτικών της Τουρκίας θα αποξένιζε τους Τούρκους πολίτες από τον δυτικό κόσμο. Μακροπρόθεσμα, μια τέτοια ανοχή θα αποδυναμώσει την πίστη στα ιδανικά του δυτικού κόσμου στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη.    

Η Τουρκία πρέπει επίσης να αξιολογηθεί από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν αρκεί να κρίνουμε την Τουρκία με βάση μόνο τις επιλογές της. Θα πρέπει να αναλυθεί η λογική και το ιδεολογικό υπόβαθρο που προκαλούν τις συχνές ζιγκ-ζαγκ μετατοπίσεις των αποφάσεων για να γίνει πλήρης κατανόηση της Τουρκίας. 

Αυτή η ανάλυση θα οδηγήσει σε δύο πηγές: α) στις πεποιθήσεις και τις ανάγκες του ισχυρού άνδρα της χώρας, Ερντογάν, του οποίου η παρόρμηση να παραμείνει στην εξουσία, έστω και με βαρύ κόστος για την αξιοπιστία του, επιβάλλει τις ταραχώδεις αποφάσεις. και β) στον στενό του σύμμαχο και εταίρο, Devlet Bahceli, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP, ο οποίος εκβιάζει περαιτέρω εξτρεμιστικές ενέργειες. Συνολικά, αυτές οι τάσεις, στην πράξη, δεν είναι σε αρμονία με τις δυτικές προτεραιότητες.  

Όλα αυτά μαζί δίνουν μια πιο ολιστική εικόνα της Τουρκίας και της δυναμικής της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου