«Κιβωτός του Κόσμου»: Σοκ από τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου-Εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Πάγωσε» το πανελλήνιο από τους απίστευτους ισχυρισμούς 19χρονου άνδρα, ο οποίος καταγγέλλει πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε δομή της «Κιβωτού του κόσμου» την περίοδο που φιλοξενούνταν εκεί.

Ο 19χρονος κατήγγειλε πως όταν δέχθηκε τη σεξουαλική κακοποίηση ήταν 16 ετών και ο εφιάλτης διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.

Εργαζόμενος της δομής, όπως υποστηρίζει, ήταν αυτός, ο οποίος ασέλγησε επανειλημμένα εις βάρος του.

Η πρώτη καταγγελία έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη και, πλέον, την υπόθεση έχει επιληφθεί η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Ήδη, μάλιστα, η εισαγγελία έχει διατάξεις προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία.

Έχουν κληθεί για κατάθεση στις υπηρεσίες της ασφάλειας παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή και γενικότερα το θέμα είναι υπό διερεύνηση.

Σοκαρισμένοι από όλα όσα βλέπουν το φως τις τελευταίες ώρες είναι οι υπάλληλοι και οι εθελοντές της δομής, οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν πως η «Κιβωτός του Κόσμου», μια δομή, η οποία είχε ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια για το κοινωνικό της έργο έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίσει τέτοιες σοβαρές κατηγορίες.

  • Η καταγγελία για τη δομή Διμηνίου

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων καταγγελιών.

Τον περασμένο Αύγουστο ο αθλητής και πρώην συνεργάτης της δομής Χρόνης Χλίτσιος είχε καταγγείλει πως τρία παιδιά είχαν πέσει θύμα ξυλοδαρμού στη δομή Διμηνίου στον Βόλο.

Ο κ. Χλίτσιος έχει καταγγείλει ότι στις 3 Αυγούστου καταγράφηκε περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου που εργάζεται στην Αθήνα, σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στον Βόλο.

Σε επίσημη καταγγελία στην Ασφάλεια προχώρησε στις 19 Αυγούστου και ανέφερε ότι μέσα σε οκτώ μήνες εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, γι’ αυτό και έλαβε την απόφαση να το καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

  • Δηλώνει άγνοια η δομή

Άγνοια δηλώνει η Κιβωτός του Κόσμου σχετικά με την καταγγελία που είδε το «φως» της δημοσιότητας περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου εντός της δομής.

Τη συγκεκριμένη καταγγελία έκανε 19χρονος σήμερα νεαρός, ο οποίος υποστηρίζει πως υπάλληλος της δομής προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος του από την εποχή που ήταν σε ηλικία 16-17 ετών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κιβωτός του Κόσμου», σημειώνεται μεταξύ άλλων πως ο Οργανισμός «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά.

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

  • Παγώνει η παραχώρηση ακινήτου

Ένας από τους πρώτους φορείς που αντέδρασαν ήταν το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο ανακοίνωσε την απόσυρση διάταξης από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η οποία προέβλεπε την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην εν λόγω δομή.

Σημειώνεται πως οι καταγγελίες βρίσκονται σε φάση διερεύνησης, καθώς έχει προκηρυχθεί προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση μετά τις καταγγελίες.

  • Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

«Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου”, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου