Επιτακτική ανάγκη η στήριξη του αγροτικού κλάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια

  • Κώστας Δαλάτσης:
  • «Ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Νέοι αγρότες αλλά και παλιοί θα πρέπει να ενισχύονται μέσα από ειδικά προγράμματα για να συνεχίσει να υπάρχει η αγροτική μας παραγωγή στη χώρα…»

Ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται δραματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή, δηλαδή τη σίτιση και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της χώρας που επωμίζονται τις συνέπειες του φαινομένου. Με σημείο αναφοράς τη συρρίκνωση του κλάδου, ο Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κύριος Κώστας Δαλάτσης, επισημαίνει την ανάγκη στήριξης του κλάδου, αναφέροντας, ενδεικτικά, ότι, «είναι θετικό που υπάρχουν προγράμματα στήριξης Νέων Αγροτών, καθώς δίνουν ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Βέβαια, τα χρήματα που λαμβάνουν δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να στερεωθούν στον κλάδο. Φτάνουν, μόνο, για να πάρουν τον αναγκαίο εξοπλισμό. Οι ανάγκες, ωστόσο, στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή απαιτούν μεγαλύτερη ενίσχυση».

Παράλληλα, ο ίδιος ζητά την απλοποίηση του γραφειοκρατικού συστήματος σε ό,τι αφορά το σχετικό πρόγραμμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται στους δικαιούχους η ευκολία στη χρήση της διαδικασίας. Ενώ, θεωρεί απαραίτητους τους τακτικούς ελέγχους που διαπιστώνουν, κάθε φορά, κατά πόσο ένα άτομο που λαμβάνει την ενίσχυση αποτελεί πραγματικό δικαιούχο του προγράμματος.

«Δυστυχώς, έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν κάποιοι μπήκαν στα προγράμματα ενίσχυσης για λόγους ευκαιριακής ωφέλειας, εγκαταλείποντας τον κλάδο με την παρέλευση του οριζόμενου χρονοδιαγράμματος. Οι έλεγχοι των προϋποθέσεων θα πρέπει να είναι αυστηροί, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά που μακροπρόθεσμα βλάπτουν τον κλάδο. Μπορεί κάποιοι λόγω οικονομικών δυσκολιών να επιλέγουν να μπουν στο πρόγραμμα για να «ανακουφιστούν» για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν έχουν, ωστόσο, στόχο να στεριώσουν στον κλάδο, στερώντας την ευκαιρία από κάποιους άλλους που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Άλλωστε, η ουκρανική κρίση έχει αποδείξει πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα. Δυστυχώς, η Ελλάδα εκτός από τον τουρισμό παράγει μόνο αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Δεν έχει βαριά βιομηχανία για να μπορέσει να στηριχθεί σε αυτήν. Ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Νέοι αγρότες αλλά και παλιοί θα πρέπει να ενισχύονται μέσα από ειδικά προγράμματα για να συνεχίσει να υπάρχει η αγροτική μας παραγωγή στη χώρα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Γιώργου Στύλιου, υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στην Κομοτηνή, ότι πάνω από χίλιοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα νέων αγροτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου