Παιδίατροι: Επαναφορά μάσκας στους εσωτερικούς χώρους λόγω εξάπλωσης των παραλλαγών του κορονοϊού

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προτείνει την επαναφορά της καθολικής χρήσης της μάσκας προστασίας σε εσωτερικούς χώρους, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Παιδιάτρους, οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) για την εξάπλωση των παραλλαγών του κορονοϊού και στη χώρα μας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και χρειάζεται η επαναφορά της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, το ECDC εκτιμά ότι η παραλλαγή BQ.1 (σ.σ. που εξαπλώνεται και στη χώρα μας) θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ εκτιμά ότι θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Το ECDC μάλιστα, όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, ως «ιδιαίτερα σημαντική». Ήδη η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1 μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας συχνές επαναμολύνσεις.

Έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με επιστολή της στον υπουργό Υγείας προτείνει την επαναφορά της μάσκας στους κλειστούς χώρους, και συγκεκριμένα:

Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων

Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, έρχονται χαμηλές θερμοκρασίες και σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων μεταφέρεται σε κλειστούς χώρους. Επίσης, έχει μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι του Covid παιδιών και εφήβων και υπάρχει πλέον αυξημένη νοσηρότητα, τόσο του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών με αποτέλεσμα την αύξηση της προσέλευσης παιδιατρικών ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου