Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (από το στρατηγικό αδιέξοδο στη νέα στρατηγική έξοδο)

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σε απάντηση της δημόσιας επιστολής δύο ενεργών μελών του συνδυασμού «Αγάπη για την Ξάνθη μας»,  αφού είναι γνωστό ότι στις παραταξιακές συνεδριάσεις του συνδυασμού συμμετέχουν πρώην , νυν και επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

    Εξέταση του θέματος μιας ενδεχόμενης συνεργασίας από μηδενική βάση ή αλλιώς με απλά λόγια έναρξη διάλογου εκ του μηδενός σημαίνει αυτόματα  την  επιστροφή στην  κατάσταση των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου πριν την ημερομηνία της 29ης Ιουνίου 2021 (ημερομηνία ανακοίνωσης σύμπραξης). Συζήτηση απλά για την αποδοχή ή μη από την πλευρά της παράταξης μας των τετελεσμένων γεγονότων παύει να είναι διάλογος. Άρα ειλικρινής πρόταση για διάλογο εκ του μηδενός δεν υπήρξε ποτέ προς εμάς. Η άκριτη ομογενοποίηση  και η χωρίς προϋποθέσεις ενσωμάτωση πολιτικών απόψεων θ’ αποτελούσε δυσμενή προγνωστικό παράγοντα για την επιτυχία της όποιας προσπάθειας ενώ παράλληλα θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική αυτονομία της παράταξης μας. Ούτως ή άλλως η ανακοίνωση της συνεργασίας και η έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου μεσούσης της θητείας του παρόντος δημοτικού συμβουλίου ήταν  άστοχη, άκαιρη και άσκοπη, αφού από νωρίς δέσμευσε υγιείς πολιτικές δυνάμεις μαζί με κάποια έτερα στοιχεία άκομψης υποκριτικής και μηδενισμού των πάντων, που το μοναδικό πράγμα που γνωρίζουν άψογα να κάνουν είναι αποκλειστικά  ο θόρυβος. Έτσι όμως ελαχιστοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας συνθηκών για ομαδική συνεννόηση και ανάπτυξη κλίματος γόνιμου διαλόγου. Έχοντας ζητήσει εξ αρχής από την πλευρά μας την αποσαφήνιση όλων των θεμάτων που αφορούν στην λειτουργικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος και τον ρόλο των συμμετεχόντων, θεωρούμε ότι η συνύπαρξη  τέτοιων στοιχείων ανούσιου και κενού πολιτικού περιεχομένου είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές και το ύφος της παράταξης μας. Μας ενδιαφέρει ο διάλογος, μας ενδιαφέρει όμως και η ουσία και το αποτέλεσμα.

    Η δημόσια έκφραση της διαφωνίας όλων των δημοτικών συμβούλων με την επιλογή του επικεφαλής ΜΟΝΟ για το θέμα της συμμετοχής του στην κίνηση των 4 για κοινή κάθοδο στις εκλογές του 2023 με παράλληλη διατήρηση του ιδρυτή στην θέση του επικεφαλής της παράταξης αποτέλεσε κατά την άποψη μας δείγμα πολιτικής ωριμότητας. Απέδειξε την ικανότητα , την δύναμη και το σθένος της παράταξης και να απορροφά τους πολιτικούς κραδασμούς, αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που είχε απέναντι στους πολίτες οι οποίοι την τίμησαν, αλλά και  να διατηρεί  την συνοχή και την ενότητα της. Η  εύρυθμη λειτουργία της παράταξης εντός δημοτικού συμβουλίου, η συνεργασία μεταξύ των μελών της και η παραγωγή πολιτικού λόγου και έργου συνεχίστηκαν. Δεν ακυρώθηκε η αξία, η προσφορά και η ικανότητα του επικεφαλής στην θέση που κατείχε. Οποιαδήποτε σκέψη για διαγραφή ή αντικατάσταση του θα την είχε μόνο κάποιος που θα επιθυμούσε την διάλυση της προσπάθειας του 2019 αναιρώντας την απόφαση της εκλογικής ετυμηγορίας. Επιπλέον, η λήψη αποφάσεων σε ζητήματα μείζονος σημασίας πάντοτε γινόταν μέσα από την διαδικασία των ενδοπαραταξιακών συνεδριάσεων. Οπότε η άποψη περί de jure αναγνώρισης και de facto αποδόμησης του αρχηγού πολύ απλά  αποτελεί - κατά την γνώμη μας - παραποίηση της αλήθειας.

    Τι εννοεί ο ποιητής ; Ποια πολιτική αντιπαράθεση μας χωρίζει; Τι το μεμπτό έχει  η εθελοντική και ανιδιοτελής συμμετοχή μελών μας  σε θέσεις προσφοράς για το κοινό όφελος; Τι το μεμπτό είχε η συμμετοχή πρώην δημοτικού συμβούλου της παράταξης μας στην θέση του εκπροσώπου του Δήμου Ξάνθης για το Δίκτυο Υγειών Πόλεων; Τι το μεμπτό έχει η συμμετοχή δημοτικών συμβούλων κάποιων άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (όχι των ανεξάρτητων) σε ανάλογες θέσεις ; Ας μην συγχέουμε τις έννοιες της προσφοράς από ένα άτομο σε μεμονωμένη θέση με σαφείς αρμοδιότητες για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου στον Δήμο μας με την γενική πολιτική ταυτότητα και τις συνολικές πολιτικές τοποθετήσεις μιας παράταξης.  Εμείς απλά θα υπενθυμίσουμε ξανά τον πολιτικό χαρακτήρα της παράταξης μας, όπως ακριβώς αυτός διατυπώθηκε  και προσυπογράφτηκε από τα μέλη του συνδυασμού μας.  Δηλαδή,  δεν θεωρούμε ότι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολιτευτικής στάσης είναι δυνατόν να αυτοπεριορίζεται στην έκφραση του «Όχι σε όλα» αναίτια και αβασάνιστα, τονίζοντας παράλληλα ότι η λογική του «Ναι σε όλα» χωρίς κριτική σκέψη δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ ο γνώμονας των αποφάσεών μας παρά τις φαντασιώσεις κάποιων. Άρα προφανώς και συμφωνούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι η παράταξη δεν μπορεί να συμπορευθεί με τα υποκριτικά όχι των αγανακτισμένων.

     Καμία ηρωική έξοδος ή παραίτηση οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου δεν έδωσε λύσεις στην παράταξη. Ευθύνες έχουν όλοι όσοι πήραν τέτοιες αποφάσεις. Όλες οι παραιτήσεις υπονόμευσαν την πορεία της παράταξης  καθώς αυτές  ήρθαν σε αντίθεση με την απόφαση της παραταξιακής συνεδρίασης του 2021 - την οποία συνυπογράφουν επίσης τα μέλη του συνδυασμούόπου το σύνολο της βάσης και της συντριπτικής πλειοψηφίας  των μελών του συνδυασμού «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας» εκφράστηκε υπέρ μιας επιβεβλημένης, αδιάλειπτης παρουσίας και συνεχιζόμενης παραγωγής πολιτικής σκέψης  εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Από πότε φταίνε κάποιοι επειδή  συνεχίζουν να ασκούν πολιτικό έργο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου βασιζόμενο στις αρχές της παράταξης μας;

     Ο νέος επικεφαλής έθεσε ξεκάθαρους όρους για την λήψη της απόφασης όσον αφορά την πορεία αυτής της παράταξης. Την συμμετοχικότητα  των μελών του συνδυασμού παρουσία του ιδρυτή της και την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο των γνωστών ευρύτερων δημοκρατικών ενδοπαραταξιακών συζητήσεων. Προβληματιζόμαστε όμως, μήπως τελικά ο όρος  «στρατηγικό αδιέξοδο» αποτελεί μία δικαιολογία για  την απροθυμία υποβολής προτάσεων και  λύσεων  ή για να φύγει εκ νέου κάποιος;  Ένα είναι σίγουρο.  Όσοι  αγαπούν την «Αγάπη» αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους, ανταποκρίνονται, δηλώνουν παρών στις διαδικασίες της και δεν είναι απόντες αναγνωρίζοντας ότι η απουσία είναι παράγοντας που υπονομεύει εκ νέου την πορεία της προσπάθειας του 2019 απογοητεύοντας τον κόσμο που ψήφισε με ελπίδα

    Η πόλη δεν ψηφίζει ποιητές για να επιβραβεύσει τον καλύτερο καλλιτεχνικό εκφραστή του έμμετρου λόγου . Η πόλη ψηφίζει αιρετούς για να παράγουν πολιτικό έργο , να εκφράσουν προτάσεις και να δώσουν λύσεις σε ζητήματα της πόλης. Η πόλη απαιτεί την έξοδο από τα προβλήματα της. Και σίγουρα απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα, σοβαρότητα και προσγείωση στην πραγματικότητα. Οι Ανατροπές έρχονται περνώντας μέσα από την διαδικασία της Αυτοκριτικής. Αναγνωρίζουμε την αξία των προσώπων και τιμούμε το ήθος των συνοδοιπόρων μας αλλά διαφωνούμε με τις αιτιάσεις της επιστολής. Ευχόμαστε καλή επιτυχία από  όποιο μετερίζι και αν αποφασίσουν να πορευθούν. Είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για το όφελος της Ξάνθης. Αλλά να θυμούνται όμως ότι η «Αγάπη» πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει  και πάντα υπομένει. 

Για την παράταξη   «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας»

  • Γεωργιάδης  Δημοσθένης                      
  • Διαφωνίδης  Χαράλαμπος
  • Τσακιρίδης  Αφεντούλης                       
  • Παπαχρόνης  Χρήστος
  • Παπαδοπούλου  Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου