Έβρος: Υψηλή η παραγωγή ελαιολάδου φέτος αλλά απρόθυμοι οι έλληνες εργάτες να συλλέξουν τον καρπό

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Πολύ ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η φετινή παραγωγή ελιάς στην περιοχή  του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου καλλιεργούνται σήμερα περί τα 300.000 ελαιόδεντρα. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σημείωσε ότι η μεγάλη παραγωγή σημειώθηκε στις περιοχές Δικέλλων , Μεσημβρίας, Πλάκας, Άβαντα και Χιλής και αυτό διαπιστώνεται από την υψηλή ποσότητα λαδιού που βγαίνει στο ελαιοτριβείο.

Από τις περιοχές εξαιρείται το συγκρότημα Μάκρης με τον παλαιότερο ελαιώνα,  που δίνει το λάδι με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, εξαιτίας της ανομβρίας που  επικράτησε φέτος. 

Οι χρονιές για το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν είναι ευνοϊκές από το 2019 (χαλάζι, παγωνιές, ανομβρία) και αυτό έχει αντίκτυπο στην ποσότητα του ελαιολάδου που φέτος αγγίζει μόνο το 15% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Αυτή τη περίοδο η συγκομιδή βρίσκεται στην κορύφωση της και αναμένετε να  ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού για τις αγροτικές εργασίες στα ελαιόδεντρα και ενώ το μεροκάματο για ένα 8ωρο κυμαίνεται στα 35 ευρώ που με τις υπερωρίες φθάνει τα  50 οι νέοι της περιοχής δεν επιθυμούν να εργασθούν διότι ήδη βρίσκονται κάτω από το Ταμείο Ανεργίας .Γι’ αυτό και οι παραγωγοί στρέφονται στην γειτονική Βουλγαρία για να εξυπηρετηθούν. 

Στα τρία ελαιοτριβεία που υπάρχουν στο νομό, ένα του Συνεταιρισμού και δυο ιδιωτικά, μπορεί κανείς σαν προμηθευθεί το γνήσιο ελαιόλαδο της χρονιάς, σε τιμές που κυμαίνονται από 85 μέχρι 95 ευρώ το δοχείο.   

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου