Κατάληψη και πορεία από τους φοιτητές της Ξάνθης, για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Καταθέτουμε την πρόταση μας για να πείτε τη γνώμη και τις ιδέες σας, να εμπλουτιστεί και να καταλήξουμε στην κοινή απόφαση όλων των φοιτητών και φοιτητριών μέσα από τη Γενική μας Συνέλευση.

Κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση, τις μεταφορές και συνολικά την ποιότητα των σπουδών μας. Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με χτύπημα σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Έχουμε φτάσει στα μέσα Νοέμβρη και οι πρωτοετείς φοιτητές βρίσκονται ακόμα στον αέρα για το αν και πότε θα πάρουν ένα δωμάτιο στις εστίες. Στον αέρα βρίσκονται και άλλοι φοιτητές που είτε δεν έχουν πάρει ακόμα δωμάτιο είτε μένουν ήδη στις εστίες αλλά κινδυνεύουν να ξεσπιτωθούν λόγω της ανακαίνισης χωρίς να τους εξασφαλιστεί που θα μείνουν μετά. Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε το ενδεχόμενο να μπει ταμειακή στη λέσχη που τρώμε καθημερινά. Μέρα με τη μέρα οι εστίες ερημώνουν, αφού η συντήρηση τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η φύλαξη, ο καθαρισμός και φωτισμός είναι ανεπαρκείς.

Κι ενώ όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορούμε να σπουδάζουμε και να ζούμε στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής, εμείς οι φοιτητές τα στερούμαστε. Όλα αυτά που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μας στερούν από τις ανάγκες μας για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα για τους μεγάλους ομίλους της ενέργειας, των κατασκευών κλπ. Την ίδια ώρα που εμείς δεν θα έχουμε ζεστό νερό και θέρμανση το χειμώνα, τα κέρδη της ΔΕΗ ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ! Ενώ εμείς και οι οικογένειες μας κόβουμε από τη λίστα για ψώνια, τα κέρδη των supermarket έχουν φτάσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ!

  • Ως εδώ, κανένας συμβιβασμός!
  • Η ελπίδα είναι στους αγώνες μας, στην οργάνωση, την αλληλεγγύη!

Έτσι καταφέραμε να διεκδικήσουμε τη δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών, τη δωρεάν μετακίνηση μας, καταφέραμε το άνοιγμα της λέσχης των εστιών, να εξασφαλιστεί η σίτιση 40 συμφοιτητών μας στις διακοπές των Χριστουγέννων!

Για αυτό η καταστολή και η τρομοκρατία είναι η απάντηση απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Φτάνουν στο σημείο να σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταστέλλουν διαδηλώσεις και απεργίες. Έτσι αντιμετώπιζαν όλες οι κυβερνήσεις όσους αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Θέλουν να φιμώσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών, να «θωρακίσουν» το πανεπιστήμιο-επιχείρηση από τους αγώνες μας!

Συνεχίζουμε με νέους αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, με τους μαθητές! Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα! Οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπαγιάσουν ή να πεινάσουν για τα κέρδη των λίγων!

  • Η ιστορία δείχνει τη δύναμη του λαού!
  • Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

… η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα!

…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Προετοιμάζουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη συμμετοχή σε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία, στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο που διεξάγουν η Ρωσία με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για όλους τους λαούς. Δεν ανεχόμαστε να δίνουν 6,5 δις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, να φτιάχνουν 500 κλίνες για ΝΑΤΟϊκούς στρατιωτικούς μέσα σε 2 βδομάδες στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά για να στεγαστούν όσοι από εμάς το έχουν ανάγκη. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε, να κλείσουμε τα μάτια στις εικόνες που έρχονται καθημερινά με νεκρούς, με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τους πνιγμένους στο Αιγαίο. Εναντιωνόμαστε στον ανταγωνισμό και τα παζάρια του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ που υποθηκεύει την ειρήνη, τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει το λαό, τσακίζει δικαιώματα. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε με ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, τους ανταγωνισμούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να ματώσουμε για τα κέρδη των λίγων! Η ελπίδα βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την πάλη των λαών ενάντια στην πολιτική που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

Τώρα είναι η ώρα να ανέβει η συμμετοχή στη δραστηριότητα του Συλλόγου μας! Να μπούμε περισσότεροι στον αγώνα! Μπροστά στα προβλήματα που έχουμε και θεριεύουν, στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να παρουσιάσουν ότι τίποτε δεν αλλάζει, στο κλίμα αναμονής που καλλιεργούν, η λύση βρίσκεται στο δικό μας αγώνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές
  • Άμεση επινοικίαση αδιάθετων δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης(π.χ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) με έξοδα και ευθύνη του πανεπιστημίου και του κράτους
  • Παροχή φοιτητικού επιδόματος στέγασης σε όλους τους φοιτητές
  • Αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας του φαγητού στη λέσχη των εστιών
  • Επαρκής φωτισμός του campus
  • Πλυντήρια σε κάθε όροφο κτηρίου με ευθύνη του πανεπιστημίου
  • Προσθήκη των εξής δρομολογίων: 23:00, 00:45 όλες τις ημέρες της εβδομάδας και 11:00, 17:00 τα Σαββατοκύριακα και τις ώρες αιχμής
  • Μόνιμο και με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα προσωπικό

( φύλαξη, καθαριότητα)

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο! Να καταργηθούν οι αντί-εκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων.
  • Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Καμία συνεργασία των Ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ, καμία έρευνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι Αμερικανo-νατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.
  • Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

Ημερήσια κατάληψη στα ΠΡΟΚΑΤ στις 17/11 και πορεία που να περνάει από το μνημείο καπνεργατών, το Xanthi Tech Lab και τα στρατόπεδα με έναρξη στις 18:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου