Πότε δεν έχει ισχύ το δίπλωμα οδήγησής μου; – Τι πρέπει να προσέξω

Δεν υπάρχουν σχόλια


Όσο χρήσιμο και αν μας είναι το αυτοκίνητο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να το… ξεχάσουμε και να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης.

Το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, και πιστό συνοδοιπόρο μας στην καθημερινότητά μας, μιας και μας παρέχει την απαραίτητη ελευθερία κατά τις μετακινήσεις μας.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει να… ξεχάσουμε το αυτοκίνητό μας, δεδομένου ότι δεν πληρούμε τα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να κινηθούμε με ασφάλεια στους δρόμους. Ας δούμε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια. Ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, η ανανέωση του διπλώματος γίνεται ανά τριετία για όλους.

Η διαδικασία ανανέωσης για οδηγούς άνω των 65 ετών περιλαμβάνει εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 2 έτη και απαιτείται εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου,  Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Κατά τη διενεργεία των ανωτέρω εξετάσεων, μπορεί να διαπιστωθεί αν ένας οδηγός μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους δίχως να εκθέτει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου σε κίνδυνο.

Κάθε οδηγός, ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαύεται στην απουσία ανώτατου ηλικιακού ορίου για οδήγηση, μιας και πολλές φορές εμφανίζονται κάποια σημάδια που «φωνάζουν» ότι έφτασε η ώρα να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του.

  • Για παράδειγμα, αξίζει να σκεφτεί να σταματήσει την οδήγηση εάν:

Η οικογένειά του αρχίζει να φοβάται όταν οδηγεί

Ο γιατρός του ανησυχεί ότι δεν είναι σωματικά ή/και διανοητικά σε θέση να πιάσει το τιμόνι

Αισθάνεται άβολα κατά την οδήγηση

Η όραση και η ακοή του επιδεινώνονται γρήγορα

Εμπλέκεται συχνά σε τροχαία ατυχήματα

Συμπλήρωση βαθμών στο point system

Ως γνωστόν, το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (κοινώς γνωστό ως point system) αποτελεί ένα μητρώο καταγραφής παραβάσεων και ειδικότερα βαθμών ποινής για κάθε οδηγό.

Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο ή την διοικητική ποινή που προβλέπεται για μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο μητρώο του οδηγού προστίθενται και οι ανάλογοι πόντοι ποινής, οι οποίοι αθροίζονται και στην περίπτωση που φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο των 25 πόντων, οδηγούν στην αφαίρεση του διπλώματος. Ο κάτοχός του οφείλει να περάσει εκ νέου από εκπαίδευση ακολουθώντας το 50% των υποχρεωτικών μαθημάτων και να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

  •   Επανεξέταση για χορήγηση διπλώματος οδήγησης

Παράνομη είναι η οδήγηση και για όσους οδηγούς έχουν χάσει το δίπλωμα οδήγησής τους, και πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις προκειμένου να γίνει επαναχορήγησή του.

Η παραπάνω ποινή ισχύει σε περίπτωση υποτροπής σε παραβάσεις που επισύρουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες: Αυτές είναι οι εξής:

Xρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας, χωρίς τοποθέτηση σε ειδική θήκη για ανοιχτή ακρόαση

Χρήση Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.),

Συνεχή κίνηση στην αριστερή λωρίδα, οδηγών βαρέων οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία)

Απόρριψη εκτός του οχήματός αντικειμένων ή ουσιών που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Μη χρήση προστατευτικού κράνους

Μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ένας οδηγός προβεί σε μία από τις παραπάνω παραβάσεις τιμωρείται εκτός από την χρηματική ποινή που προβλέπετε από τον ΚΟΚ και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση προφανώς η άδεια οδήγησης αφαιρείτε για διπλάσιο χρονικό διάστημα δηλαδή 120 ημέρες και επαναχορηγείται με εξετάσεις.

  •   Αφαίρεση δια βίου του διπλώματος οδήγησης

Κάθε σκέψη να κάτσουν πίσω από το τιμόνι πρέπει να αποβάλουν και όσοι έχουν χάσει για πάντα την άδεια οδήγησης.

Ειδικότερα, σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας STOP και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου