Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Με τα ελληνοτουρκικά να είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, επισκέφτεται από σήμερα και για τρεις μέρες την Τουρκία, όπου σήμερα θα παραχωρήσεις συνέντευξη τύπου με τον Μ. Τσαβούσογλου, ενώ αύριο Παρασκευή θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα και το νέο παραλήρημα Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης, ο οποίος προανήγγειλε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης με τη συνεργασία της Λιβύης.

Πέρα από τα ελληνοτουρκικά άλλα θέματα στην ατζέντα του Στόλτενμπεργκ με τους τούρκους αξιωματούχους, είναι τα σιτηρά, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα προσπαθήσει να κρατήσει ουδέτερη στάση, συστήνοντας στην Τουρκία να τα βρει με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζει για το γεγονός ότι τελικώς απελευθερώθηκε ο επισιτιστικός διάδρομος, μετά από συμφωνία του Ερντογάν με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν.

Προκλητικές αναγγελίες γεωτρήσεων νότια της Κρήτης και ο πύραυλος Tayfun

Σχετικά με τις γεωτρήσεις που προανήλλειλε νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε προκλητικά:

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας να πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου, να κάνουμε γεωτρήσεις, να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Ερντογάν, παρότι ΟΗΕ και Δύση δεν αναγνωρίζουν τα τουρκολιβυκά «μνημόνια».

«Έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση», είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν, συνεχίζοντας την εμπρηστική του ρητορική.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο Τούρκος Πρόεδρος, ορμώμενος από τη δοκιμή του πυραύλου Tayfun,  είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι Έλληνες τρελάθηκαν από αυτό.

«To τελευταίο μας τεστ έγινε με τον Tayfun που τρέλανε τους Έλληνες. Στο επόμενο βήμα θα αυξήσoυμε την εμβέλεια του, δηλαδή περισσότερο από 561 χιλιόμετρα. Βέβαια οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Έχουμε φέρει την αμυντική βιομηχανία μας σε αυτό το σημείο παρά τα εμπόδια.

Το 2023, το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος ελπίζουμε να βγει από το υπόστεγο. Θα θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη από τις φρεγάτες μας, η οποία θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες. Η ανάπτυξη πυραύλων συνεχίζεται εντός της Roketsan» είπε.

Κατηγόρησε την Ελλάδα για επιθετική και εχθρική στάση λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας (σ.σ. Τayfun) αντί να παράγουμε λόγια. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία και μοιράστηκε αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων όπως μαζί με άλλους νεαρούς φίλους και ομοϊδεάτες του συμμετείχαν σε συλλαλητήρια μπροστά στην Αγία Σοφία με τη λαχτάρα να ανοίξει η Αγία Σοφία  ως τζαμί. Δόξα τω Θεώ είχαμε την τύχη να το ανοίξουμε. Είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε αυτό. Σπάσαμε τις αλυσίδες και απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία.

Από πλευράς του πάντως ο Tούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις. “Έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα” τόνισε ο Ακάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου