Το θαυματουργό πικρόμελο Σαμοθράκης γίνεται ΠΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ανοίγει ο δρόμος για το πικρόμελο Σαμοθράκης, μια ειδική κατηγορία μελιού που παράγεται μόνο στο νησί των Καβείρων, ώστε να πάρει την πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Το θέμα εγκρίθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Το πικρόμελο Σαμοθράκης  μιας περιοχής με πλούσια χλωρίδα όπου απαντώνται  περί τα 440 είδη φυτών, μετα από μια οκταετή έρευνα ειδικών  του ΑΠΘ, όπως του καθηγητή Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου, κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα σε ποιότητα στον κόσμο.

Τέσσερα φυτά η αντράκλα, η ερείκη, το Άριο και ο Φράξος τα οποία ανθίζουν την περίοδο της Άνοιξης, ελκύουν τις μέλισσες, από τις οποίες παράγεται το συγκεκριμένο μέλι το οποίο έχει πικρή γεύση, σκούρο χρώμα ,με μοναδικές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει διαπιστώθηκε, ότι οι δείκτες του πικρόμελου είναι 2 έως 3 φορές υψηλότεροι και από το φημισμένο μέλι Μανούκα, που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία  η τιμή του οποίου πέρυσι κυμαίνονταν στα 100 ευρώ το κιλό.

«Φανταστείτε πόσο θα κοστίσει το πικρόμελο Σαμοθράκης», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου, Απόστολος Ξανθόπουλος προσθέτοντάς, ότι «αυτό μπορεί να δώσει μια μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική στη μελισσοκομία του νησιού. Με το κατάλληλο marketing από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την Περιφέρεια οι προοπτικές που διανοίγονται είναι τεράστιες».

Το μέλι αυτό παράγεται και συλλέγεται μόνο την περίοδο της Άνοιξης και αν κάποιος μελισσοκόμος τρυγήσει αργότερα δεν θα πάρει το επιθυμητό προϊόν μελιού.

Σήμερα στη Σαμοθράκη είναι λιγοστοί οι μελισσοκόμοι (δεκαπέντε καταγεγραμμένοι ) ενώ αυτοί που παράγουν μια ικανοποιητική ποσότητα δεν ξεπερνούν τους τέσσερεις.

Σιγουρά με την ανάδειξη του ως ΠΟΠ πικρομελο  Σαμοθράκης θα υπάρξουν μελισσοκόμοι και από άλλα μέρη της χώρας, που θα θελήσουν να επισκεφθούν το νησί.

«Αυτή την περίοδο»,  όπως ανέφερε ο κ Ξανθόπουλος γίνεται η κατάρτιση του φακέλου ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλες οι παράμετροι, όπως το να επιτρέπεται στους ξένους μελισσοκόμους να  επισκέπτονται το νησί για το αγαθό, που προσφέρει η χλωρίδα της Σαμοθράκης.

Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η χρονική διάρκεια για την πιστοποίηση απαιτεί 6-7 χρόνια εδώ σε 1,5 με 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί, επειδή το χρονοβόρο διάστημα της έρευνας έχει ήδη ολοκληρωθεί. Απομένει μόνο το διάστημα των διαβουλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου