Ζευγάρι απέκτησε δίδυμα από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στις 31 Οκτωβρίου, ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ υποδέχθηκε τα δίδυμα μωρά του: την Λύντια και τον Τίμοθι, τα οποία γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα ετών 30. Η προηγούμενη γνωστή κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Μόλι Γκίμπσον, η οποία γεννήθηκε το 2020 από έμβρυο που είχε καταψυχθεί για σχεδόν 27 χρόνια.

«Υπάρχει κάτι το μυστηριώδες σε αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του κρατούσαν τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους στο σπίτι τους έξω από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Ήμουν 5 ετών όταν ο Θεός έδωσε ζωή στη Λύντια και τον Τίμοθι και από τότε τους διατηρεί στη ζωή».

«Κατά μία έννοια, είναι τα μεγαλύτερα παιδιά μας, παρόλο που είναι τα μικρότερα», πρόσθεσε ο πατέρας. Το ζευγάρι έχει άλλα τέσσερα παιδιά, ηλικίας 8, 6, 3 και σχεδόν 2 ετών, κανένα από τα οποία δεν έχει συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή δωρητών.

Τα έμβρυα δημιουργήθηκαν για ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο σύζυγος ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 50 και χρησιμοποίησαν μια δότρια ωαρίων 34 ετών.

Τα έμβρυα καταψύχθηκαν στις 22 Απριλίου 1992. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέμεναν αποθηκευμένα σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, σε μια συσκευή που μοιάζει με δεξαμενή προπανίου.

Τα έμβρυα φυλάσσονταν σε ένα εργαστήριο γονιμότητας μέχρι το 2007, όταν το ζευγάρι που τα δημιούργησε τα δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων στο Νόξβιλ του Τενεσί, με την ελπίδα ότι ένα άλλο ζευγάρι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Τα πέντε έμβρυα μεταφέρθηκαν σε ειδικά εξοπλισμένες δεξαμενές στο Νόξβιλ, δήλωσε ο Δρ Τζέις Γκόρντον, ο γιατρός του ζευγαριού.

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη δωρεά ανθρώπινου ιστού, τα έμβρυα πρέπει να πληρούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές επιλεξιμότητας που έχει ορίσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες.

«Δεν ψάχναμε να πάρουμε τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί τον περισσότερο καιρό στον κόσμο» δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ. «Απλώς θέλαμε αυτά που περίμεναν περισσότερο καιρό».

Όταν έψαχναν για δότες, το ζευγάρι ρώτησε το κέντρο δωρεάς για έμβρυα που ήταν δύσκολο να βρεθούν παραλήπτες για οποιονδήποτε λόγο.

Για να επιλέξουν τα έμβρυά τους, πέρασαν από μια βάση δεδομένων δοτών η οποία δεν ανέφερε το χρονικό διάστημα κατάψυξης των εμβρύων, αλλά ανέφερε τα χαρακτηριστικά των δοτών, όπως εθνικότητα, ηλικία, ύψος, βάρος, γενετικό και υγειονομικό ιστορικό, εκπαίδευση, επάγγελμα, αγαπημένες ταινίες και μουσική. Σε ορισμένα αρχεία υπάρχουν φωτογραφίες των γονέων και των παιδιών τους, αν έχουν.

Η εταιρεία Southeastern Fertility, η οποία συνεργάζεται με το National Embryo Donation Center, απόψυξε τα έμβρυα στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα πέντε που αποψυχθηκαν, τα δύο δεν ήταν βιώσιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει περίπου 80% ποσοστό επιβίωσης κατά την απόψυξη κατεψυγμένων εμβρύων.

Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστούν τη μεταφορά ενός εμβρύου κάθε φορά, καθώς η μεταφορά περισσότερων αυξάνει την πιθανότητα για πολλαπλάσια έμβρυα, γεγονός που ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Τα δίδυμα μωρά είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, να αναπτύξουν εγκεφαλική παράλυση, να έχουν αυτισμό και να οδηγήσουν σε θνησιγένεια.

Η Ρέιτσελ θυμάται τον Γκόρντον να της δίνει μια φωτογραφία των τριών εμβρύων και να της συστήνει να μεταφέρουν μόνο δύο, λέγοντάς της ότι «τα πολλαπλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη». Εκείνη όμως είπε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό της ότι θα πρέπει να μεταφέρουν και τα τρία.

Θυμάται να δακρύζει και να λέει: «Μόλις μου δείξατε μια φωτογραφία των τριών παιδιών μου. Πρέπει να τα αποκτήσω όλα».

Τελικά δυο γονιμοποιήθηκαν. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν σχεδόν επ’ αόριστον, δήλωσαν οι ειδικοί.

«Εάν καταψύχονται σε σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι βιολογικές διεργασίες ουσιαστικά επιβραδύνονται σχεδόν στο μηδέν. Και έτσι ίσως η διαφορά μεταξύ του να καταψύχονται για μια εβδομάδα, έναν μήνα, έναν χρόνο, μια δεκαετία, δύο δεκαετίες, δεν έχει πραγματικά σημασία», εξήγησε ο Γκόρντον.

Επίσης, η ηλικία του εμβρύου δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ηλικία της γυναίκας που δώρισε το ωάριο που μπήκε στο έμβρυο.

«Αν η ασθενής αυτή ήταν 25 ετών, ναι, πιθανότατα τα έμβρυά της θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Δρ. Ζαχέρ Μέρχι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Rejuvenating Fertility Center στη Νέα Υόρκη. «Όλα έχουν να κάνουν με το ωάριο και το έμβρυο και με το πότε αφαιρέθηκε το ωάριο», κατέληξε ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου