Προϋπολογισμός 2023: Ανάπτυξη στο 5,6% και πρωτογενή πλεονάσματα στο 0,7% του ΑΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τα μέτρα στήριξης και οι παροχές για το 2023

To προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023 κατατέθηκε και είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από 12 χρόνια που κατατίθεται εκτός μνημονιακού πλαισίου και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι και ο πρώτος μετά από 12 χρόνια που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2023 κατά 1,8% παρόλο ότι τα παγκόσμια σύννεφα της ύφεσης πυκνώνουν ενώ η ανάπτυξη για φέτος αναμένεται στο 5,6%.

Η ακρίβεια όπως αποκαλύπτετε και από το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα μας συνοδεύσει και το επόμενο έτος καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 5% ενώ φέτος θα κλείσει στο 9,9%.

Το 2023 η ελληνική οικονομία θα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 0,7% του ΑΕΠ.

Πάντως η κυβέρνηση για το 2023 ενεργοποιεί μέτρα ύψους 4,2 δις εκατομμύρια που αφορούν συνταξιούχους, μισθωτούς αλλά και νέους ενώ στην άκρη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας κρατά «κάβα» επιπλέον 1 δις ευρώ.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τις επενδύσεις να αποτελούν το μοχλό ανάπτυξης για το 2023.

Ο Προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια από τις 13 Δεκεμβρίου. Ενώ η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 17η Δεκεμβρίου 2022.

  • Ο Προϋπολογισμός: Τα μέτρα στήριξης και οι παροχές για το 2023

Τα μέτρα του προϋπολογισμού προβλέπει θετικά νέα για συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους, ένστολους, γιατρούς και νοσηλευτές.

«Κλείδωσε» η αύξηση 7,75% για περίπου 2.000.000 συνταξιούχους και θα δοθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις συντάξεις Φεβρουαρίου.

Θα υπάρχει μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Προβλέπεται μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Μειωμένος θα είναι ο ΦΠΑ έως και 30/6/2023 στις μεταφορές, καφέ – ροφήματα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια κινηματογράφων-θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, γυμναστήρια, σχολές χορού και στα τουριστικά πακέτα.

Για 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι έμμεσες αυξήσεις της τάξεως του 3-8% και 10% αύξηση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ μπόνους και επιδόματα.

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ για κόστος στέγασης για νέους και χαμηλότοκα δάνεια αλλά και επιδότηση ανακαινίσεων και 64 εκατ. ευρώ για επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από έξι σε εννιά μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου