ΟΗΕ για σιτηρά: Συμφωνία με Τουρκία και Ουκρανία για τον απόπλου 14 πλοίων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν χθες το βράδυ σε ένα σχέδιο για τον απόπλου 14 πλοίων που βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, σήμερα Δευτέρα 31η Οκτωβρίου.

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται μια ημέρα αφότου η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που επιτρέπει εξαγωγές τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια.

Σε ανακοίνωσή του, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις αύριο Δευτέρα σε 40 εξερχόμενα πλοία.

Το JCC τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τα δύο σχέδια.

  • Ρωσία: Αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιθεωρήσεις πλοίων

Σημειώνεται επίσης ότι η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει από τις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το JCC.

«Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας γνωστοποίησε (…) ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το JCC.

  • «Εντατικές διαβουλεύσεις» για να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Γκουτέρες βρίσκεται σε «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο στόχος είναι «η ανανέωση και η πλήρης υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία αλλά και η απομάκρυνση των εμποδίων που έχουν απομείνει για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων», πρόσθεσε.

  • Ουκρανία: «Αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές

Λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».

Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

  • Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία

Σημειώνεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κυριακή τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για τα σιτηρά, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου