Welt για Έβρο: Τα πιο απάνθρωπα σύνορα της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


H εφημερίδα Welt, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη ευρωβουλευτών σε εκτενές ρεπορτάζ της για την κατάσταση στον Έβρο αναφέρει: «Μια φωτογραφία, 92 μετανάστες, κάποιοι εξ αυτών τραυματισμένοι. Η Τουρκία εξώθησε τους μετανάστες αυτούς να περάσουν τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα; Αυτό λέει η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτή τη φωτογραφία προσπαθεί η Ελλάδα να συγκαλύψει δικά της εγκλήματα; Αυτό ισχυρίζεται η Άγκυρα» 

«Ο μεθοριακός ποταμός Έβρος αποτελεί μια από τις διαδρομές, τις οποίες επιλέγουν μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην ΕΕ –  ξανά και ξανά μετατρέπεται σε σκηνικό βίας και παραβιάσεων του νόμου. Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ Frontex φέρεται να εμπλέκεται σε αυτές τις δραστηριότητες. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης».

Το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τι συμβαίνει στην περιοχή; Η πρόσβαση στα άμεσα σύνορα απαγορεύεται σε δημοσιογράφους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κηρύξει την περιοχή σε καθεστώς στρατιωτικού αποκλεισμού. Μόνο μεμονωμένα περιστατικά έρχονται στη δημοσιότητα. Για παράδειγμα όταν τα ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσιοποιούν μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα βίας.


Είναι εγκλωβισμένοι σε ακατοίκητες νησίδες του Έβρου χωρίς πόσιμο νερό, δεν μπορούν για μέρες ούτε να πάνε στην Ελλάδα αλλά ούτε να επιστρέψουν στην Τουρκία. Στο τέλος συχνά μασκοφόροι τους εξαναγκάζουν να επιστρέψουν από την ελληνική πλευρά στην Τουρκία. Αυτό αναφέρουν μετανάστες επανειλημμένως. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές σε πάνω από 36.000 περιπτώσεις μεταναστών μόνο τον Αύγουστο, απετράπη η διέλευση του Έβρου. Αλλά κανείς δεν θέλει να πει δημόσια με ποια μέσα. Η Ελλάδα αρνείται οποιαδήποτε παράτυπη ενέργεια».

Και η Ευρώπη τι κάνει; Η Welt σε άλλο σημείο παρατηρεί: «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων κοστίζει πολλά χρήματα στην ΕΕ. Η Ελλάδα από το 2015 έχει λάβει 3,39 δις ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού, 450 εκατομμύρια εξ αυτών από ένα ταμείο για την εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. Για τη λήψη μέτρων, που χρηματοδοτούνται από αυτά τα κονδύλια, πρέπει να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αυτό λένε οι κανονισμοί. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται και η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, η οποία επίσης δέχεται έντονη κριτική» Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψη ευρωβουλευτών στην περιοχή, παρόντες ήταν και υπάλληλοι της Frontex. «Μεταβιβάζουμε όλες τις πληροφορίες που έχουμε στους Έλληνες συναδέλφους μας. Δεν συμμετέχουμε ποτέ στην αποτροπή διέλευσης συνόρων», αναφέρει αξιωματικός στη Welt. «Τι γίνεται όμως με όσους δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα; Πώς απελαύνονται άνθρωποι; Έτερος αξιωματούχος της Frontex παρεμβαίνει. ‘Αυτό αφορά επιχειρησιακές λεπτομέρειες’, λέει. Πράγμα που σημαίνει: Είναι εμπιστευτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου