Αγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, στο Star 88,8 fm: “Στο Νομό Ξάνθης το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 40%!”

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


H Διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας.

“Η Συνομοσπονδία εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δε λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας.”

Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης θα συμμετέχει στην απεργία με τα γνωστά πρβλήματα της περιοχής στην αντζέντα. “Ο νομός μας υποφέρει και έχει σοβαρό πρόβλημα” δήλωσε στην χθεσινή πρωϊνή μας ραδιοφωνική εκπομπή στο STAR 88,8 ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης Αγγελος Μπεμπεκίδης. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε στην Αθήνα τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ξάνθης και που πρέπει να επιλυθούν.

  • Η ανεργία ξεπερνά το 40%

“Δεν έχουμε δει κάτι που να βελτιώνει την εργασία και να μειώνει την ανεργία. Η αποβιομηχάνιση στην περιοχή μας κυριαρχεί. Εχουν κλείσει εργοστάσια και εχουν βγει στο δρόμο περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι. Μείναν ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις,όπως τα Πλαστικά και η Sunlight.

Στο Νομό Ξάνθης  έχουμε και χιλιάδες οικοδόμους, δεν υπάρχει ανοικοδόμηση.Μέχρι πρόσφατα ήταν στο Κατάρ για εργασίες  για το παγκόσμιο κυπελλο  που θα γίνει το Νοέμβριο, τις ολοκλήρωσαν, επιστρέφουν και θα βγουν στο ταμείο ανεργίας.

Η καπνεργασία έχει ελαστικοποιηθεί, έχει  κλεισει η Καπνική Μιχαηλίδη, έχει μείνει μόνο η ΣΕΚΕ.

Τη δεκαετία του 1990 ο νομός  μας ήταν από τις καλύτερες αναπτυσσόμενες βιομηχανικές περιοχές. Την ευθύνη για την αυξημένη ανεργία την έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και όχι τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα.

Αν δεν υπάρξει ένας νέος αναπτυξιακός νόμος που να δίνει κίνητρα για να ξαναστηθούν επιχειρήσεις, δεν θα αλλάξει η εικόνα.

Με την προηγούμενη κυβέρνηση πηγαίναμε σε αναπτυξιακά συνέδρια στην Κομοτηνή, δεν είδαμε όμως να δημιουργούνατ νέες θέσεις εργασίας. Εχει γίνει και η διακομματική επιτροπή για να στηριχθεί η Θράκη αλλά δεν έχουμε δει αποτελέσματα. Μονο ακούμε.

Και σήμερα η μετανάστευση είναι μεγάλη. Φεύγουν κατά δεκάδες νέοι στη Βόρεια Ευρώπη.

Εχουμε σοβαρά εργατικά ατυχήματα, δυστυχως και θανατηφόρα. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων προέχει. Για εμας είναι κεντρικός άξονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου