Νέα αναβολή στη σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η διασύνδεση αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της β’ δόσης

Σε «γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται η υπόθεση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς η ΑΑΔΕ αναβάλλει ξανά το εγχείρημα, λόγω τεχνικών δυσκολιών. Πρόκειται για μια υπόσχεση της Πολιτείας, την οποία οι φορολογούμενοι ακούν εδώ και 20 χρόνια, φτάνοντας στο σημείο να θεωρείται ανέκδοτο.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής, η υποχρεωτική διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα POS επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2023. Επισημαίνεται ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της β’ δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και κανονικά έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων Δημήτρης Κατράδης και ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος διαβεβαίωσαν ότι είναι αδύνατον οι φορολογικές ταμειακές μηχανές να παραβιαστούν και τα δεδομένα της φορολογικής μνήμης να αλλοιωθούν. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι οι μόνες δυνατότητες παρεμβάσεων που υπάρχουν είναι στους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που βασίζουν τη λειτουργία τους σε προγράμματα έκδοσης αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου τα παραστατικά λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν ακόμη και από απλούς εκτυπωτές και να έχουν την εμφάνιση νόμιμων αποδείξεων. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι τα vouchers αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών θα δοθούν στις επιχειρήσεις έως τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα:

α) Εντός του 2022 θα εκδοθεί απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών ΦΗΜ (ΕΑΦΔΣΣ), ώστε να λειτουργούν και αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» -σαν τις φορολογικές ταμειακές μηχανές- και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές και τα ποσά των συναλλαγών να μη δηλώνονται ανακριβώς (μειωμένα) στην ΑΑΔΕ

β) Από τις 10/1/2023 έως τις 31/3/2023 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers που προβλέπονται για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε να διασυνδέονται με τα POS

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, εκτιμάται πως η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί από 1/4/2023 έως 31/7/2023 με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου