Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωροθέου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σε κλίμα συγκίνησης και ευφροσύνης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Φιλίππων κ. Στέφανος και ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στον χειροτονητήριο λόγό του ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος μίλησε για το έργο της Εκκλησίας, λέγοντας ότι “η ζωή της Εκκλησίας είναι η συνέχιση της Πεντηκοστής”.

Αναφέρθηκε στον γέροντά του Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο, λέγοντας ότι “ευχαριστώ τον Θεό γιατί οδήγησε τα βήματα μου σε γνήσιο δούλο του, στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, ο οποίος με δίδαξε αφενώς την σταθερή προτίμηση για την προσωπική άσκηση και μετάνοια, την αμετάθετη αγάπη και ειλικρινή λατρεία του Θεού με τις ιερές ακολουθίες και ιδιαίτερα με την Θεία Λειτουργία και την καρδιακή προσευχή. Παραμένει στην ζωή μου παντοτινά μια αρχετυπική μορφή ποιμένα”.

Ο νέος Μητροπολίτης μίλησε και για το πλήθος ξεριζωμένων προσφύγων που δέχθηκε η Δράμα πριν από 100 χρόνια από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Θράκη και την Καππαδοκία οι οποίοι μπόλιασαν τον πληθυσμό με την δική τους βαθιά χριστιανική ευλάβεια.

Επίσης ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπογραμμίζοντας ότι “αυτή όμως την ώρα ο νους και η καρδιά μου συναρπάζονται νοερά και κατευθύνονται στο Σεπτό μας κέντρο, στην πολύπαθη και ολοζώντανη καρδιά της οικουμενικής ρωμιοσύνης, Συλλογίζομαι το μαρτύριο και τις θυσίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στο παρελθόν και μέχρι σήμερα που αποτυπώνονται στους μακρούς κόπους και τους ακάματους αγώνες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου του οποίου ταπεινά εξαιτούμαι σήμερα τις θεοπειθείς ευχές και σεπτές ευλογίες.”

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος Μητροπολίτης έστειλε και μήνυμα στη γειτονική Βουλγαρία, τονίζοντας ότι “η Μητρόπολη Δράμας κατά τον 20ο αιώνα δοκιμάστηκε από τα βάρβαρα εθνικιστικά ψευδοράματα γειτόνων μας, οι οποίοι δεν δίστασαν να προχωρήσουν ακόμη και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε αρπαγές ιερών κειμηλίων ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας”.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Δράμας, ανέφερε αρχικά ότι “σκέφτηκα σήμερα να αποφύγω κάθε αναφορά σε γνωστά πράγματα, δηλαδή στο βιογραφικό σου, στην ιστορία της Δράμας και στους φιλοπρόοδους κατοίκους της όχι τυχαία”.

Ο Μακαριώτατος εξήγησε ότι με την πείρα των ετών και έντονα προβληματισμένος από όσα ειπώθηκαν περί επαναευγγελισμού στην πρόσφατη Ιεραρχία, προτιμά να κάνει κάποιες επισημάνσεις για να μείνουμε στα ουσιώδη.

Ακόμη ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι η Θεία Λειτουργία είναι το πλέον ουσιώδες, λέγοντας ότι πρέπει να την προστατέψουμε με νύχια και με δόντια, και να μην ξεχνούμε ότι η Θεία Λειτουργία εικονίζει την βασιλεία του Θεού.

“Ο Ευαγγελικός λόγος μας απαγορεύει να μιλάμε για εμάς και τα έργα μας ενώπιον του Θεού, διότι τα ανθρώπινα έργα όσο σημαντικά και αν είναι δεν μας προσφέρουν την σωτηρία” – τόνισε σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος.

Κλείνοντας τον λόγο του ο Μακαριώτατος, είπε προς τον νέο Μητροπολίτη: “Η κλίση σου στην αρχιερωσύνη είναι μια κλίση σε έναν αγώνα εναντίον της φιλαυτίας, του ιδιωτικού και ατομιστικού θελήματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου