ΕΕ: Εργοδοτικό λόμπι προειδοποιεί για «επικείμενο» κίνδυνο για την επιβίωση «χιλιάδων» επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι υψηλές τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού δημιουργούν «επικείμενο κίνδυνο» να υπάρξουν «απώλειες παραγωγής» και «διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», προειδοποίησε ο BusinessEurope, ένας οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους ευρωπαίους εργοδότες.

Σε επιστολή που απευθύνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εργοδοτική ένωση ζητεί κυρίως μια χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών αρωγών προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, την κατεπείγουσα αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού από αυτές του αερίου, καθώς και την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την παραγωγή ηλεκτρικού.

«Επείγει να βρούμε τα μέσα στο επίπεδο της ΕΕ για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας που παραλύει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, είναι ζήτημα επιβίωσης», υποστηρίζει το λόμπι των επιχειρήσεων, στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί όπως η Medef της Γαλλίας ή η BDA της Γερμανίας, την παραμονή μιας συνόδου των κρατών μελών στις Βρυξέλλες με θέμα την ενεργειακή κρίση.

Η Κομισιόν και οι 27 δυσκολεύονται μέχρι τώρα να βρουν λύσεις, καθώς τα ενεργειακά μίγματα και τα συμφέροντα των διαφόρων χωρών αποκλίνουν.

Περίπου «70% της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων σταμάτησε ή επιβραδύνθηκε, ενώ 50% της συνολικής ικανότητας παραγωγής αλουμινίου έχει χαθεί. Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες ισχυρής ενεργειακής έντασης να μετεγκατασταθούν οριστικά εκτός Ευρώπης», αναφέρει ο BusinessEurope εκφράζοντας την ανησυχία του.

«Για να αποφύγουμε νέες απώλειες παραγωγής, το κοινοτικό πλαίσιο των κρατικών αρωγών πρέπει να προσαρμοστεί περαιτέρω ώστε να επιτραπεί προσωρινά στα κράτη μέλη να χορηγούν βοήθειες τις οποίες οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν τόσο ανάγκη», υπογράμμισε.

«Αυτοί που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις οφείλουν να εξετάσουν κατεπειγόντως ένα προσωρινό μέτρο σε ευρωπαϊκή κλίμακα για την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου. Αν σχεδιαστεί καλά (…), το μέτρο αυτό θα μπορούσε πράγματι να κάνει να μειωθούν οι λογαριασμοί της ενέργειας», διαβεβαιώνει το εργοδοτικό λόμπι.

«Κάθε μεγαβατώρα (ηλεκτρικού) και κάθε δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (αερίου) θα μετρήσουν αυτό το χειμώνα. Είναι δυνατό και απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την προσφορά ενέργειας στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω την εξωτερική δράση επί των προμηθευτών και να αναπτύξουμε το ταχύτερο επιπλέον δυνατότητες αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια, την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη», εκτιμά ακόμη ο BusinessEurope.

«Καθώς πολυάριθμες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αρμόζει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να διευκολύνουμε την παραγωγή ενέργειας, μεταξύ άλλων και με προσωρινές νομοθετικές προσαρμογές ή μορατόριουμ», ζητεί ο εν λόγω οργανισμός, τη στιγμή που πυρηνικοί αντιδραστήρες διακόπτουν τη λειτουργία τους στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου