Στη βουλή η “εξόντωση¨ μέσων ενημέρωσης της Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ερωτήματα Βελόπουλου με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας εκπροσώπων του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου της Ξάνθης που αναδεικνύουν την έλλειψη ισονομίας, όσον αφορά στην ελευθεροτυπία και στην ελεύθερη έκφραση - πληροφόρηση στην περιοχή τους.

Ερώτηση στη βουλή, στον κ. Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο κ. Βελόπουλος για το «Αυτονόητο το αίτημα για ίση μεταχείριση και για ισονομία στον     έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Ξάνθης»

Είχε προηγηθεί η επιστολή διαμαρτυρίας 9 μέσων ενημέρωσης της Ξάνθης, ανάμεσα τους και ο “ΑΓΩΝΑΣ”,  στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη και η αποχώρηση τους από τη συνέντευξη του στην Ξάνθη, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ εξόντωσης και προσπάθειας φίμωσης και ποδηγέτησης που δέχονται από την σημερινή δημοτική αρχή Ξάνθης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, τον αντ’ αυτού αντιδήμαρχο Ξάνθης και επί των Οικονομικών Μανώλη Φανουράκη, και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτη Καμαρίδη.

Αποτέλεσμα να  έχουν υποστεί μια απίστευτα μεγάλη οικονομική βλάβη, να αντιμετωπίζουν έναν άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό, να έχει επιδεινωθεί σοβαρά η οικονομική τους κατάσταση, να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το χαρτί, τους τσίγκους, τους εργαζόμενους και βασικά έξοδα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους και  να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Ο κ. Βελοπουλος ζητά, να του χορηγηθεί ο κατάλογος που έχουν παραλάβει από την κεντρική πολιτική ηγεσία οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Περιφέρειας της Ξάνθης, όπου περιέχονται τα ποσοστά των όποιων επιχορηγήσεων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στα σχετικά ποσοστά, προς διανομή υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου με έδρα εντός των ορίων της Περιφέρειας της Ξάνθης.

 ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

  •  Θεσσαλονίκη, 10/10/2022
  • Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρωθυπουργό

Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ:     «Αυτονόητο το αίτημα για ίση μεταχείριση και για ισονομία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Ξάνθης»

 Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε επιστολή τους διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου της Περιφέρειας της Ξάνθης αναδεικνύουν την έλλειψη ισονομίας, όσον αφορά στην ελευθεροτυπία και στην ελεύθερη έκφραση – πληροφόρηση στην περιοχή τους. Κατά το περιεχόμενο της ανωτέρω επιστολής, ασκείται ανηλεής πίεση στους πρώτους με απώτερο στόχο την πλήρη αποσιώπηση του έργου τους από τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με συνέπεια, οι θιγόμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, να οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό. Στην ως άνω επιστολή γίνεται αναφορά, επίσης, για την έλλειψη βούλησης για επίδοση οικονομικών στοιχείων προς τους εκπρόσωπους του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου της εν λόγω Περιφέρειας εκ των παραγόντων της τελευταίας, ως ο Νόμος προβλέπει, κατά τα γραφόμενά τους. Άλλωστε, επί του ζητήματος της παρούσας, εν γένει, προσφάτως (προ τετραμήνου) και κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Πρωθυπουργού στον δημοσιογράφο David Ignatius, στο Georgetown Univercity, στις ΗΠΑ, δηλώθηκε από τον Πρωθυπουργό με δριμύτητα και εμφατικό τρόπο ότι απορρίπτει τις αιτιάσεις περί άνισης κατανομής της δημόσιας χρηματοδότησης, ως αίτιο υπονόμευσης των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, αναμένονται, πια, εν τοις πράγμασι, η ελευθεροτυπία, η ελευθεροστομία και η ίση μεταχείριση στην κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης προς τους παραπάνω θιγόμενους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου της Ξάνθης (έντυπου – ηλεκτρονικού).

  • Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

Με δεδομένο ότι η ελευθερία του λόγου (εκφραστές του οποίου είναι και οι τοπικές επιχειρήσεις του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της πλέον ευαίσθητης εθνικά περιοχής της Ξάνθης) διέπει τη λειτουργία του Ελληνικού Συντάγματος, ως βασική του Αρχή, προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ελευθεροστομία και η ισομερής κατανομή των όποιων κρατικών χρηματοδοτήσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο με έδρα εντός των ορίων της Περιφέρειας της Ξάνθης, αφενός προς όφελος της λειτουργίας των σχετικών τοπικών επιχειρήσεων Τύπου (έντυπου – ηλεκτρονικού) και αφετέρου προς όφελος της ελευθερίας του λόγου στην περιοχή;

Παρακαλώ, να μας χορηγηθεί ο κατάλογος που έχουν παραλάβει από την κεντρική πολιτική ηγεσία οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Περιφέρειας της Ξάνθης, όπου περιέχονται τα ποσοστά των όποιων επιχορηγήσεων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στα σχετικά ποσοστά, προς διανομή υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου με έδρα εντός των ορίων της Περιφέρειας της Ξάνθης.

  •  Ο ερωτών Βουλευτής
  • ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου