Ξάνθη – Σταυρούπολη: Αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συντελούνται στην ορεινή Σταυρούπολη… και όμως δεν τα γνωρίζουν οι Ξανθιώτες
Με έμφαση στο βουνό, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού – και κυρίως αθλητικού – που προσελκύουν επισκέπτες και αποκτούν πανελλήνιο ενδιαφέρον, αλλά δεν γνωρίζουν οι Ξανθιώτες, παρά το γεγονός ότι διεξάγονται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη. Μια εξ αυτών, το Rout Classic 100 Miles που θα διεξαχθεί το ερχόμενο τριήμερο (14-16 Οκτωβρίου) με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Δασικό Χωριό, στο οποίο θα συμμετάσχουν 120 αθλητές.

Πρόκειται για εκδηλώσεις αθλητικού, πολιτιστικού αλλά και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, που κρατούν «ζωντανή» την ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης, που συν τοις άλλοις, την επισκέπτονται και άλλοι σύλλογοι, ομάδες και ενώσεις, που επιλέγουν – πολλές φορές – να την ξαναεπισκεφθούν, αυτήν την φορά και με τις οικογένειές τους.


«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 12Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ 100 ΜΙΛΙΩΝ – 120 ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ – 174 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΣΤΑ 9000 ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΥΨΟΣ – ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Σπυριδόπουλος, εξήγησε ότι «πρόκειται για την 12η διοργάνωση των 100 μιλίων. Πέρυσι, ακυρώθηκε λόγω έντονων καιρικών φαινομένων για λόγους ασφαλείας. Αναμένουμε 120 άτομα. Είναι ο πρώτος και παλαιότερος αγώνας 100 μιλίων στην Ελλάδα και ο τρίτος παλαιότερος στην Ευρώπη. Η διαδρομή είναι 174 χιλιόμετρα, με 9000 μέτρα υψομετρική διαφορά. Η διαδρομή γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα στο πάρκο οροσειράς της Ροδόπης, σε υφιστάμενα μονοπάτια και μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν εκατοντάδες χρόνιας. Δεν υπάρχει εκατοστό καινούριας διάνοιξης, κάτι που σημαίνει ότι περνούν και από ιστορικά σημεία (παλαιούς οικισμούς κλπ) που αποδεικνύεται και από τα πολλά πέτρινα γεφύρια που περνούμε. Το σημείο εκκίνησης είναι το Δασικό Χωριό (Ερύμανθος), φτάνουμε μέχρι τα σύνορα στο Φρακτό και επιστρέφουμε. Ο τελευταίος τερματίζει περίπου στις 44 ώρες».

«ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ»

«Σαφέστατα, αυτό που κάνουμε είναι κομμάτι του τουρισμού της ορεινής περιοχής. Έχουμε επίσης άλλες δυο διοργανώσεις. Τον Οκτώβριο, η διοργάνωση των 100 μιλίων γίνεται το 3ο Σαββατοκύριακο του μήνα, όποτε και αν «πέσει» αυτό.

Τον Μάιο ή Απρίλιο (πλησίον του Πάσχα), διεξάγονται τα 50 μίλια. Είναι και αυτό κομμάτι της μεγάλης διαδρομής, ενώ το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, διεξάγεται ο πιο μικρός μας αγώνας (24 χλμ) που για εμάς είναι ένα «πάρτυ» (γιατί μετά έχει και μουσική).

Αυτή είναι μια πιο οικογενειακή διοργάνωση και αφορά κυρίως στους νέους που μπαίνουν σε αυτήν την δραστηριότητα, δεν έχουν χιλιόμετρα στα «πόδια» τους και θέλουν να γνωρίσουν την διαδρομή, που γίνεται γύρω από το Δασικό Χωριό, στα δικά μας βουνά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «για εμάς, αν και έχουμε απονομές 1ου, 2ου, 3ου και στους άνδρες και στις γυναίκες, είναι μια εμπειρία και έχει κοινωνικό χαρακτήρα αυτό που κάνουμε. Είναι όλα έτοιμα.

Αν είναι καλός και ο καιρός, εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που εμείς προσφέρουμε – πέραν της διοργάνωσης σαν γεγονός – είναι ότι διατηρούμε ένα πολύ μεγάλο μήκος μονοπατιών ανοικτών και σηματοδοτημένων και κάποιος μπορεί να πάει να πεζοπορήσει με ασφάλεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Να σημειώσουμε ότι πέραν των αθλητικών διοργανώσεων που προανέφερε ο κ. Σπυριδόπουλος, στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης , διεξάγονται και άλλες αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που όχι απλά κρατούν «ζωντανή» την εν λόγω περιοχή, αλλά φέρνουν και επισκέπτες από άλλα μέρη της χώρας και του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, διεξάγεται μια φορά τον χρόνο (Μάιο με Ιούνιο) το ποδηλατικό φεστιβάλ δρόμου και βουνού από την «ΔΟΞΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» ενώ τα τελευταία χρόνια και ο «ΠΗΓΑΣΟΣ Ξάνθης» διοργανώνει αντίστοιχες, ποδηλατικές διοργανώσεις και πρωταθλήματα σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας αλλά και την αντίστοιχη οργάνωση Βορείου Ελλάδος.

Επίσης διεξάγονται και μικρότερες αθλητικές δράσεις συλλόγων, αλλά και πολιτιστικές και θρησκευτικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, σχεδόν σε κάθε οικισμό, κυρίως από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, που κορυφώνονται με την εκδήλωση για τον Άγιο Δημήτριο στο Σταυροχώρι, αλλά και τα «Δημήτρια» στον Δαφνώνα Ξάνθης.

Επίσης, από την ορεινή περιοχή, δεν λείπουν η Γιορτή Πίτας στην Σταυρούπολη, οι «Καθαροδευτεριάτικες» εκδηλώσεις, σε Σταυρούπολη, Κομνηνά κ.ο.κ, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κ.α. Να σημειώσουμε ότι την ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης, επισκέπτονται κατά την διάρκεια του χρόνου και πάρα πολλοί σύλλογοι και ενώσεις, όπως μοτοσικλετιστικοί σύλλογοι που εξασκούν το δικό τους άθλημα, ορειβατικοί σύλλογοι, ομάδες προσκόπων, σύλλογοι αυτοκινητιστών ακόμη και με οχήματα – αντίκες, σύλλογοι εργαζομένων από διάφορες περιοχές της χώρας, σχολικές μονάδες από άλλα μέρη της Ελλάδος και κυρίως της Β. Ελλάδας που διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές στην περιοχή, αλλά και ΚΑΠΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου